Što činiti kada se ne možemo nasmijati širokim osmijehom?

Što činiti kada se ne možemo nasmijati širokim osmijehom?

Što činiti kada se ne možemo nasmijati širokim osmijehom?
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Maja Kljaić/Duško Vlaović/Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Nasmijati se najširim osmijehom čini se kao najnormalnija stvar na svijetu - ako je nešto smiješno, ako se osjećamo dobro, ako želimo ostaviti dobar prvi, drugi, treći dojam, ako sebi želimo podariti kupku dobrih osjećaja, jedino što trebamo je - nasmijati se! Smijanje je alat kojeg koristimo jer znamo koliko nam dobroga donosi, nama ili drugima.

No, što je s ljudima koji samo mogu sanjati o takvom osmijehu? Što je sa svima onima kojima nedostaje zub na vidljivom mjestu, koji takvo 'smijanje od srca' čini nedostižnim? Nedostatak zuba djeluje na čitav spektar naših svakodnevnih funkcija, a među prvima su naše navike jedenja i pričanja. Ako osobi nedostaje jedan ili više zuba, obje funkcije mogu biti jako oslabljene zbog te činjenice; 'rupa' u ustima (prazno mjesto gdje je nekada bio zub) može utjecati na pomicanje ostalih, zdravih zuba; veće su šanse za pojavu još više bakterija i infekcija.

No, možda najveći utjecaj koji nedostatak zuba nosi za sobom nije vezan uz zdravlje usne šupljine, iako je i taj razlog dovoljan. Nedostatak jednog ili više zuba najsnažnije osjeća upravo osoba koja pati od takvog nedostatka, a nemogućnost smijanja u situacijama kada je osmijeh dobrodošao ima snažan negativan učinak na samopouzdanje.

Zubni implantati vraćaju pacijentu punu funkciju čeljusti i oni su najjednostavniji, najfunkcionalniji i jedino trajno rješenje za nedostatak zuba.

Dr.med.dent. Marko Miličić, specijalist oralne kirurgije i implantologije iz stomatološke poliklinike TIM DENT Miličić zahvaljujući iskustvu ugradnje više od 5000 implantata godišnje, uspješno riješenim najzahtjevnijim slučajevima dentalne implantologije, ubraja se među vodeće hrvatske oralne kirurge, navodi da se pacijenti često susreću s velikim strahom oko ovog tretmana jer nisu upoznati kako ugradnja implantata izgleda, odnosno kakav je proces.

„Potrebno je najprije imati rendgensku snimku zuba, odnosno ortopan. Na temelju snimke određuje se koje su najbolje pozicije za ugradnju implantata. Ako se ispune svi uvjeti, pristupa se ugradnji implantata. Sama ugradnja je vrlo brz postupak koji se radi uz lokalnu anesteziju. Vrijeme oporavka je minimalno. Nakon ugradnje čeka se 3-4 mjeseca kako bi došlo do oseointegracije implantata (sraštanja s kosti), a zatim se na njih stavlja krunica (krunice) ili most“, naglašava dr. Marko Miličić.

Osnovni preduvjet za ugradnju implantata je dobra oralna higijena. Povećano nakupljanje bakterija može dovesti do upale. Takve upale predstavljaju rizik za implantate. Temeljita dnevna oralna higijena, koristeći prikladna pomagala za čišćenje je od velike važnosti. Pored održavanja optimalne oralne higijene, preporuka su najmanje dva posjeta godišnje doktoru dentalne medicine. Uz detaljan pregled implantata, također trebali bi obaviti profesionalno čišćenje zuba.

„I za kraj, nakon svih vaganja razloga, jednom kada je pacijent odlučio ugraditi zubne implantate – osmijeh koji nam uputi nakon što se prvi put pogleda u ogledalo, nema cijene. Tek tada, kada vidimo koliku sreću smo izazvali na njegovom licu, znamo koliko je dobra ova tehnika za kvalitetu života naših pacijenata!“- dodaje dr. Miličić

Slogan 'Vaš osmijeh. Naša strast.' idealno opisuje filozofiju stomatološke poliklinike TIM DENT Miličić. Adresa je Ogrizovićeva 30, Zagreb, a više informacija dostupno je na internetskoj stranici poliklinike www.timdent.hr

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti