Vodič kroz trudnoću za buduće očeve

Vodič kroz trudnoću za buduće očeve

Vodič kroz trudnoću za buduće očeve
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Muški kutak

Prvo tromjesečje

Čestitamo na tome što ćete uskoro postati otac! Razdoblje trudnoće može biti uzbudljivo i za vas stoga je važno da znate što se sve događa tijekom trudnoće kako biste bili spremni na dolazak bebe, ali i pružili podršku ljepšoj polovici tijekom fizičkih i emocionalnih promjena.

Razvoj bebe

Tijekom prvih tjedana trudnoće, ženina maternica je veličine mandarine. Fetus raste iz oplođene stanice koja je nevidljiva golim okom. Lice se formira s pravilno razvijenim ustima, nosom i očima, a možete vidjeti i uši. Unutarnji organi se u potpunosti formiraju, ali se i dalje razvijaju, naročito bubrezi, jetra i pluća.

Do 14. tjedna se može odrediti spol bebe, a vanjski spolni organi rastu i sazrijevaju.

Fizičke i emocionalne promjene kod žene

Ženi se počinje primjećivati mali trbuh, ali je maternica i dalje prilično mala. Veliki broj žena u ovom razdoblju pati od jutarnjih mučnina, što je definitivno pogrešan naziv jer mogu trajati čitav dan, a ne samo ujutro.

Žena počinje osjećati emocionalne promjene zbog hormonalne nestabilnosti. Trebate znati da je ovo sasvim normalno i da morate biti uz nju tijekom ovog, za nju teškog, razdoblja. Kvalitetna komunikacija je izrazito važna. Dobar prijatelj ili član obitelji s kojim ćete moći razgovarati o svim brigama koje ćete možda imati će vam svakako dobro doći.

Odlasci doktoru i pregledi

Trudnoća je razdoblje u kojemu se jako često odlazi doktoru, rade se pretrage i čekaju rezultati. Prisustvovanje pretragama bi moglo dosta pomoći da shvatite kako vaša beba raste i razvija se.

Ultrazvuk će omogućiti da vidite razvoj djeteta. Gotovo svim očevima je poseban trenutak kada prvi put vide mali fetus. Ultrazvuk će, zajedno s ostalim testovima, pomoći kod nadzora zdravlja vašeg djeteta.

Ostali testovi mogu uključivati:

Alfa - fetoprotein test služi za prepoznavanje oštećenja neuralne cijevi. Često se radi u kombinaciji s ostalim testovima kako bi se procijenio rizik od nastanka Downovog sindroma i oštećenja neuralne cijevi.

Amniocenteza je postupak kojim se uzima uzorak plodne vode kako bi se podredile odredile genetske abnormalnosti i zrelost pluća kod fetusa.

Test tolerancije na glukozu je jednostavan krvni test koji provjerava je li žena razvila oblik dijabetesa tijekom trudnoće koji se naziva gestacijski dijabetes.

Biopsija korionskih resica se vrši između 10. i 12. tjedna trudnoće i koristi za identificiranje genetskih poremećaja.

Seks u prvom tromjesečju

Seks ne bi trebao predstavljati nikakve zdravstvene probleme, osim ako je vaša partnerica već doživjela pobačaj. Budite nježni i sjetite se da su joj grudi osjetljive i bolne.

Drugo tromjesečje

Često se smatra najboljim tromjesečjem. Mučnine, koje su tipične za prvo tromjesečje, sada nestaju i trudnice obično imaju onaj "trudnički sjaj".

Razvoj bebe

U ovom se stadiju beba značajno razvija. Već u 20. tjednu beba postiže dužinu u prosjeku od 25.5cm i težinu od 340g. Žena će osjetiti, a vi vidjeti pokrete bebe! Bebi se razvijaju obrve, trepavice i kosa. Već u 28. tjednu beba ima veliku šansu preživljavanja ako dođe do prijevremenog rođenja. U 28. tjednu beba je dugačka oko 37cm i teška oko 900g.

Odlasci doktoru i pregledi

Žena nastavlja s redovitim odlaskom liječniku i po potrebi radi određene preglede i testove. Sada ćete moći s majkom svoga djeteta dogovoriti tečajeve za porod koji će vas dodatno zbližiti.

Seks u drugom tromjesečju

Ako je žena već doživjela pobačaj, velika je vjerojatnost da će vam liječnik savjetovati da ne prakticirate spolni odnos sve do nakon rođenja djeteta.

Svaki par drugo tromjesečje doživljava drugačije. Neke žene imaju pojačanu želju za seksom, dok su neke često umorne i zabrinute oko toga da će seks nauditi djetetu. Trudnici su grudi osjetljive pa dodiri mogu uzrokovati bol, stoga ćete morati biti jako nježni i pažljivi. Kao i u prvom tromjesečju, u ovom je komunikacija također izrazito važna.

Treće tromjesečje

Čestitamo, uspjeli ste doći do posljednjeg tromjesečja! Ovo je razdoblje koje traje sve do poroda. Posljednji tjedni trećeg tromjesečja mogu prolaziti jako sporo pa pogledajte što očekuje vas, vašu partnericu i bebu.

Razvoj bebe

Beba je sada prekrivena verniksom, slojem koji ju štiti od fluida kojima je okružena. Tijelo bebe sada raste tako da bude u skladu s veličinom glave. Beba je sad sposobna preživjeti ako se prijevremeno rodi. U 32. tjednu beba je savršeno formirana, pomalo mršava. Tijekom idućih nekoliko tjedana će se povećati postotak masti, pluća će se razviti, a kod dječaka se razvija i skrotum. Između 38. i 40. tjedna bebina glava se spušta prema zdjelici kako bi beba bila spremna za porod.

Kako se majka osjeća

Povećanjem bebe, većina majki osjeća određenu razinu nelagode. Bebina težina i nagli pokreti mogu uzrokovati razne probleme kao što su bol u leđima, nemir, česta potreba za mokrenjem ili besane noći.

Priprema oca

Sada je vrijeme da pomognete partnerici oko svega, ali i da sebe pripremite na porod i rođenje bebe. Vjerojatno će vam biti teško gledati partnericu dok osjeća bol tijekom zadnjih tjedana, ali je nevjerojatno koliko podrška može značiti, tako da se ne morate osjećati bespomoćno ili beskorisno. Također, nemojte zaboraviti na vlastito zdravlje. Uravnotežena prehrana i umjerena tjelovježba će smanjiti razinu stresa i učiniti vas boljim partnerom.

Normalno je da se osjećate nervozno zbog činjenice da ćete postati otac. Za gotovo sve muškarce je rođenje djeteta najljepše iskustvo. Komunicirajte s partnericom, prijateljima ili muškarcima koji su to već prošli kako biste mogli uživati u svojoj novoj ulozi.

Vitashop