Dude varalice

Dude varalice

Dude varalice
 • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Prije 50 godina stomatolog A.Muller i liječnik W.Balters su ustanovili da nakon dužeg korištenja uobičajenih okruglih duda često nastupaju anomalije razvoja čeljusti kod djece. Nakon mnogih znanstvenih ispitivanja, razvili su dude karakterističnog anatomskog (ortodontskog) oblika.

Veličina tih duda je prilagođena razvoju djetetove usne šupljine:

 • veličina 1 za dob od 0-6 mjeseci
 • veličina 2 za dob od 6-18 mjeseci
 • veličina 3 za dob djeteta starijeg od 18 mjeseci

Ima i proizvođača koji imaju i drugačije veličine:

 • Veličina dude za dob od 0-3 mjeseca
 • Veličina dude za dob od 3 mjeseca
 • Veličina dude za dob od iznad 6 mjeseci

Latex je prirodni materijal od kaučukove sirovine koja je tamno žuto-smeđe boje. Postojan je žilav i elastičan, teško je poderiv. Ali kao i svi prirodni materijali podložan je procesu starenja. Preporuča se latex dudu zamijeniti za novu nakon 4-6 tjedana ili čim joj površina postane ljepljiva.

Silikon je visoko kvalitetni plastični materijal, bez mirisa te izrazito higijenskog izgleda. Otporan je na visoke temperature, trajniji je od latexa. No izrazito je osjetljiv na zagriz i stoga silikonsku dudu treba zamijeniti čim se uoči neko oštećenje na njoj.

Postoje i noćne varalice, to su varalice koje su specijalno izrađene da se prsten preklopi u formu koja ne smeta djetetu dok spava na trbuhu.

Neki proizvođači proizvode prsten koji svijetli u mraku koji olakšava traženje dude u mraku.

Sisači

Na svim dudama originalno su probušene rupe koje veličinom odgovaraju gustoći hrane za koju su namijenjene. Tako postoje :

 • mala rupa: za odu, čaj ili rijetki sok,
 • srednja rupa: za mlijeko i mliječnu hranu,
 • velika rupa: za gustu hranu, kašice, čokolino.

Postoje i sisači koji smanjuju kolike, ti sisači su klasificirani :

 • jedna rupa: za novorođenče,
 • dvije rupice: spori protok (za djecu stariju od 1 mjesec i djecu hranjenu na prsima)
 • tri rupice: za djecu u dobi od 3 mjeseca i više,
 • četiri rupice: za djecu stariju od 6 mjeseci,
 • promjenjiv tok: s prorezima za gustu hranu.

Bočice

Postoje dva materijala od kojih se rade bočice : staklo i plastika. Nema razlike u tim bočicama , ali se ipak u prvim mjesecima preporuča upotreba staklenih bočica radi lakše sterilizacije. Kasnije je pak raktičnija upotreba plastičnih bočica jer je lakša i otpornija na udarce. Postoje više veličina boca od 125 ml-330 ml ( ovisno o proizvođaču).

Isto tako postoje i tzv. Čarobne boce, kada već djeca počnu sama piti i iz njih ne kapa i ne proljeva se tekućina. To im mogućuje poseban ventil koji propušta tekućinu tek pri usisu. I za čarobne boce postoje različiti nastavci od mekih kljunastih (3 mj.) do tvrdih kljunastih (6 mj.)

Sterilizacija

Ima mnogo mogućih postupaka i uređaja, kao najjednostavniji je klasično prokuhavanje u kipućoj vodi. Ovdje treba naglasiti da vodu treba dovesti do ključanja a tek potom staviti bočice i ostaviti ih da kipe 3 minute.

Kvalitetna sterilizacija se može izvesti i pomoću sterilizatora na vodenu paru, gdje intezivna vrućina vodene pare ubije sve klice u kratkom roku vremenu. Postoje i sterilizatori za mikrovalnu pećnicu koja ima sve prednosti parne sterilizacije uz pomoć mikrovalne pećnice.

Druga pomagala

ŠTITNICI ZA BRADAVICE

Kad majkama dojiljama dojenje postane mučan proces zbog ranjenih, nagriženih i bolnih bradavica pomažu vam štitnici za bradavice. Proizvode se u dva oblika : okrugli i anatomski.

Okrugli služe kao zaštita oštećenih ili jako osjetljivih, normalno razvijenih bradavica.

Anatomski su namijenjeni za jako male ili uvučene bradavice kada beba nema što obuhvatiti ustima.

JASTUČIĆI ZA PRSA

To su mekani jastučići, izrađeni od celuloznih materijala velike moći upijanja. Koriste se za upijanje pri pojačanom lučenju mlijeka.

Postoje i perivi jastučići koji se lako peru i ponovno upotrebljavaju.

PUMPICA ZA IZDAJANJE

Problem nastaje ako dijete dovoljno ne izvuče mlijeko pa postoji opasnost od upale prsiju, što je jako bolno i opasno. U takvim je slučajevima potrebna masaža prsa i obavezno je izdajanje. Postoje pumpice na koje se stavi bočica tako da mlijeko direktno ulazi u bočicu pa je spriječeno onečišćenje mlijeka.

EXPRES GRIJAČ

Brz i siguran način zagrijavanja hrane ili majčinog mlijeka. Visok termički osigurač omogućuje zagrijavanje bočica bez pregrijavanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop