Mitovi o dojenju koji plaše nove mame

Mitovi o dojenju koji plaše nove mame

Mitovi o dojenju koji plaše nove mame
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.09.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Novopečene mame često istražuju prednosti i nedostatke dojenja prije nego što odluče kako će hraniti svoje bebe. Uz savjete i iskustva drugih majki, najčešće odgovore nalaze na internetu, gdje mogu pronaći svakakve informacije i iskustva onih kojima je dojenje bila patnja, kao i onih kojima je dojenje bilo lagano i bezbolno.

Iako zdravstveni stručnjaci zagovaraju dojenje, to ne vrijedi uvijek za sve mame. Jedan od razloga zašto žene prestaju ili ne žele ni pokušati dojiti temelji se na strahovima i zabludama o dojenju.

A upravo ove zablude otežavaju ženama odluku o dojenju.

 • Ograničena prehrana – žene često nalaze čitav popis onoga što ne smiju jesti dok doje, poput začinjene hrane, jer može uzorkovati plinove i zatvor djeteta. Međutim, ako je majka tijekom trudnoće redovito konzumirala neku namirnicu, može ju ponekad pojesti, posebno ako primijeti da ne utječe na dijete.
 • Bol je normalna – bilo da se radi o boli u bradavicama ili u cijeloj dojki, morate znate da bol nije normalna. Prvi put kad počnete dojiti sigurno ćete osjetiti bol, ali nakon nekoliko dana bol prestaje. Dugotrajna bol može biti znak infekcije pa se trebate obratiti svom liječniku.
 • Nabubrene grudi su dobar znak –nabubrene grude nisu znak zdravih grudi. Nabubrenje može značiti da mlijeko ne teče dobro, a dugotrajno začepljenje dovodi do upale i infekcije.
 • Što prije započnite s dohranom – jedna od najvećih zabluda je da nakon nekog vremena majčino mlijeko treba zamijeniti. Mlijeko sadrži sve što vašoj bebi treba, posebice tijekom prvih 6 mjeseci života, pa nikakva dohrana ni umjetno mlijeko nisu potrebni.
 • Dojilje manje spavaju – ako imate novorođenče, svakako nećete dugo spavati, a niti jedno istraživanje nije dokazalo da dojilje spavaju kraće od žena koje svoje bebe hrane bočicom. Naspavati se možete ako imate pomoć, nekoga tko će tijekom noći hraniti vašu bebu, ali to nije povezano s dojenjem.
 • Bebe odbace grudi ako ih hranite bočicom – djeca koja doje mogu imati preferencije prema jednoj ili drugoj bradavici pa više sišu jednu dojku. Ako naizmjenice dajete bocu pa dojite, onda dijete može razviti poteškoće s jednim od ta dva načina, ali ako redovito dojite, dijete nikad neće zamijeniti dojenje bočicom.
 • Dojilje ne mogu ostati trudne – iako se vaše tijelo i vaši hormoni još uvijek oporavljaju od poroda, pa možda vlada kaos, to ne znači da ne možete zatrudnjeti.. vaše tijelo i dalje ovulira i ciklus se vraća u normalan redovni raspored pa svakako budite na oprezu.
 • Novorođenče treba dojiti po rasporedu – jako je važno da dijete prvih nekoliko tjedana dobiva na težini i da ga redovito dojite. Međutim, kad se dijete počne razvijati nije pravilo da ga treba buditi, posebice preko noći, kako bi se nahranilo. Dijete može spavati i duže od 3 sata pa ga nakon buđenja možete nahraniti.
 • Izdajanje otkriva da imate manjak mlijeka – ako ne izdajate istu količinu kao na početku, ne mora značiti da vam nedostaje mlijeka. Tijelo se prilagođava potrebama i navikama djeteta pa količina mlijeka može varirati.

Ovo su mitovi i činjenice o dojenju!

Svi znaju da je majčino mlijeko najzdraviji i najbolji izbor za bebe pa sigurno nećete pogriješiti ako se odlučite za dojenje. Ako imate mlijeka, a dijete ne želi dojiti, izdojite se pa ga nahranite preko bočice. No, ako dođe do nekih problema zbog kojih ne možete dojiti, nemojte brinuti, liječnici i sestre će se pobrinuti da vaše dijete normalno raste i razvija se.

Vitashop