Evo zašto prehrana djeteta ima presudnu ulogu za buduće zdravlje!

Evo zašto prehrana djeteta ima presudnu ulogu za buduće zdravlje!

Evo zašto prehrana djeteta ima presudnu ulogu za buduće zdravlje!
 • Objavljeno: Utorak, 07.05.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Prehrana djeteta vrlo je važna pa mnogi roditelji redovito vode brigu o tome koliko i što njihovo dijete jede. Do prve godine života većina djece doji ili koristi dodatke prehrani u obliku zamjene za mlijeko, a počinju i prve kašice. Ono što može biti izazov roditeljima je kada dijete dođe u dob od 18 do 24 mjeseca.

U dobi između 18 i 24 mjeseci dijete je iznimno napredovalo. Zubi su skoro svi na broju, vid je oštriji, a mozak bolje radi. Sada već može zakoračiti unatrag. Uživa, ne samo u društvu roditelja i obitelji, nego i u društvu druge djece. Obratite pažnju na neofobiju koja se može pojaviti oko 2 godine života.

Bebe imaju urođenu sklonost prema određenim okusima i nesklonost prema ostalima. Dojenčad preferira hranu slatkog okusa i odbacuje hranu gorkog okusa, kao što je neko povrće. Ovo se može sagledati kao evolucijski mehanizam, jer je u prošlosti slatki okus ukazivao na izvor energije (kalorije), dok je gorki okus ukazivao na hranu koja je potencijalno otrovna. Neki znanstvenici pretpostavljaju da djeca počinju prihvaćati gorki okus u dobi od 14 - 180 dana.

Nesklonost za kušanje nove hrane – neofobija

Kako djeca odrastaju, mogu odbijati hranu i postati izbirljiva oko određenih namirnica. Nesklonost za kušanje nove hrane naziva se neofobija. Oko 2. godine života postoji veća mogućnost pojavljivanja neofobije. Kategorija hrane koju dijete obično odbacuje je povrće, što lako može dovesti do smanjenog unosa hranjivih tvari. To predstavlja izazov za mnoge roditelje, a oni reagiraju na razne načine. Neki daju svojoj djeci ono što ona žele da ih smire, drugi prestaju davati djeci jako ukusnu hranu, inzistirajući na voću i povrću, nagrađuju djecu nakon što pojedu hranu bogatu hranjivim sastojcima, ili ne čine ništa od navedenog.

Trebali biste dijete naviknuti na isprobavanje širokog spektra raznolike hrane. Vježbanje nepca s raznim novim okusima smanjit će rizik od pojave neofobije. Bogati jelovnici i mnoštvo recepata Vaši su aduti protiv ove pojave.

Djeca u dobi između 1. i 3. godine života prolaze kroz intenzivne promjene u rastu i razvoju. U dobi između 18 i 24 mjeseca znaju koristiti pribor za jelo i samostalno jesti. Dijete zna pravilno držati svoj nož , vilicu i uzimati hranu. Uskoro će moći držati čašu u jednoj ruci. Iz dana u dan postaju sve samostalniji.

 • treba im čak 4-5 puta više hranjivih tvari nego Vama odraslom čovjeku
 • u prve 3 godine života rastu više nego ikad u životu,
 • u prve 2 godine postižu polovicu svoje visine u odrasloj dobi
 • do 3.godine imaju razvijene sve zubiće
 • postaju stručnjaci za nove riječi i rečenice
 • uče samostalno jesti žlicom i vilicom
 • razvijaju preferencije prema okusima, ali i postaju izbirljivi
 • počinju govoriti "NE"
 • troše znatno više energije - u fizičkoj aktivnost i svladavanju svih prepreka dok istražuju svijet oko sebe.

Iz svih navedenih razloga prehrana u ovoj dobi mora zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma kako bi se dijete pravilno razvijalo i raslo!

Mlijeko, kao najvažniji izvor kalcija, visokovrijednih bjelančevina te većine vitamina, ostaje još uvijek kao jedna od najvažnijih namirnica, a djetetu u ovoj dobi potrebno je oko 500 ml mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno.

No, svakako razmislite o dodatku prehrani jer kravlje mlijeko, iako dragocjena namirnica, sadrži previše bjelančevina i određenih minerala koji mogu opteretiti još nezrele bubrege djeteta, prekomjeran unos bjelančevina povezuje se i s pojavom pretilosti u kasnijoj dobi, premalo esencijalnih masnih kiselina prijeko potrebnih za razvoj mozga i funkciju vida, premalo željeza, što može dovesti do anemije, koja može usporiti rast i razvoj djeteta, ali i premalo vitamina, prijeko potrebnih za rast i razvoj.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop