Znakovi koji upućuju da ne unosite dovoljno ugljikohidrata

Znakovi koji upućuju da ne unosite dovoljno ugljikohidrata

Znakovi koji upućuju da ne unosite dovoljno ugljikohidrata
  • Objavljeno: Srijeda, 18.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ugljikohidrati su bez naročitog razloga na lošem glasu. Pogrešno se povezuju s debljanjem. Ugljikohidrati su neizostavan dio prehrane, naročito ako želite biti i ostati fizički aktivni.

Naravno, nisu svi ugljikohidrati isti. Razlikujemo složene i jednostavne. Složeni su oni koji se sporije razgrađuju i ne uzrokuju nagle promjene u razini šećera u krvi. Složeni su ti koji vam trebaju i bez kojih tijelo ne može funkcionirati normalno.

Imate loš zadah

Svrha svih dijeta koje potiču izbacivanje ugljikohidrata je potrošnja pohranjenih masti. Nažalost, takve dijete rijetko daju dugoročne rezultate.

Proces sagorijevanja masti se naziva ketoza, a tijekom tog procesa se oslobađaju kemijski spojevi koje nazivamo ketoni. Ketoni imaju neugodan miris koji se u pravilu oslobađa putem daha. Ako uredno vodite higijenu usne šupljine, a vaš zadah je loš, moguće je da unosite premalo ugljikohidrata.

Niste fizički izdržljivi

Kada fizički aktivna osoba ne unosi dovoljno ugljikohidrata, tijelo ne može iskoristiti proteine za razvoj i oporavak mišića. Ugljikohidrati su tijelu potrebni da bi adekvatno iskoristilo proteine, a u protivnom ih uzalud unosite.

Nakon vježbanja tijelu trebate nadomjestiti potrošene ugljikohidrate kako biste ubrzali oporavak i pospješili način na koji tijelo koristi proteine.

Vaša koncentracija je loša

Baš kao i tijelo, vaš mozak također treba ugljikohidrate za energiju. Kada ne dobije dovoljno ugljikohidrata, ne može raditi na svojem maksimumu.

Istraživanja su pokazala da mozak žena, koje su na prehrani bez ugljikohidrata, tijekom tog perioda slabije funkcionira i da njihovo pamćenje značajno opada. Nakon što se vrate na uobičajeni režim prehrane, funkcije mozga se opet vraćaju u normalu.

Mrzovoljni ste

Ako u potpunosti izbacite ugljikohidrate iz prehrane, pripremite se na nagle promjene raspoloženja, povećanu razinu stresa, anksioznost i umor. Ugljikohidrati su tijelu potrebni da bi ono oslobađalo serotonin, kemijski spoj koji je zaslužan za dobro raspoloženje i povećanje razine energije.

 Istraživanja su pokazala da osobe koje su na dijeti koja potiče izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane, osjećaju pad razine energije, nagle promjene raspoloženja i povećanu razinu stresa sve do trenutka dok se ne vrate na stari i uobičajeni režim prehrane.

Često patite od zatvora

Do zatvora može doći kod bilo kakvih promjena u prehrambenim navikama. Probavni sustav je osjetljiv i voli rutinu na koju se navikao.

Kada izbacite ugljikohidrate iz prehrane, vrlo lako je moguće da ćete patiti od zatvora. Stručnjaci u ovom slučaju predlažu da postupno povećavate unos vlakana jer prenaglo povećanje unosa vlakana može imati neželjeni učinak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop