Što jača i oslabljuje imunološki sustav?

Što jača i oslabljuje imunološki sustav?

Što jača i oslabljuje imunološki sustav?
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaše životne navike mogu utjecati na to koliko dobro će se vaš imunitet obraniti od bakterija, virusa i kroničnih bolesti.

Zamijenite loše navike dobrima i pomognite imunološkom sustavu da ostane zdrav. Donosimo vam listu koju možete koristiti u procesu jačanja imuniteta.

Premalo spavate

Vjerojatno ste primijetili da ste skloniji prehladama ili nekim drugim vrstama infekcija kada ne spavate dovoljno. Istraživanja su pokazala da osobe, koje spavaju 4 do 6 sati sna, proizvode duplo manje antitijela nakon primljenog cjepiva protiv gripe.

Premalo sna povećava razinu hormona u tijelu. Također može povećati rizik od nastanka kronične upale.

Iako znanstvenici nisu u potpunosti sigurni na koji način dobar san jača imunitet, potpuno je jasno da je 7 do 9 sati sna dnevno neophodno za dobro zdravlje.

Ne vježbate

Probajte svaki dan vježbati laganim intenzitetom, kao što je šetnja od 30 minuta. Ovo može pomoći vašem imunitetu da se obrani od infekcija.

Ako ne vježbate, povećava se rizik od nastanka prehlade. Vježbanje će također potaknuti oslobađanje hormona sreće i pospješiti kvalitetu sna. Sve ovo je odlično za održavanje zdravog i jakog imuniteta.

Vaša prehrana nije uravnotežena

Prekomjerno konzumiranje šećera može oslabiti imunološki sustav. Ovaj učinak može trajati i do nekoliko sati nakon konzumacije šećera.

Povećajte unos voća i povrća, koji su odličan izvor vitamina C i E, beta karotena i cinka. Jedite raznoliko voće i povrće, uključujući bobičasto voće, citrusno voće, kivi, jabuke, kelj, luk, špinat, batat i mrkve.

Ostale namirnice, koje su jako dobre za imunitet, su češnjak i pileća juha. Ako patite od gripe ili prehlade, ove namirnice će ublažiti simptome i ubrzati ozdravljenje.

Neke vrste gljiva, kao što su reishi, maitake, i shiitake, također mogu ojačati imunološki sustav.

Uvijek ste pod stresom

Svi smo pod stresom, to je dio života. Ako se stres pretvori u kronični stres, postat ćete skloniji obolijevanju od različitih bolesti, od prehlade pa sve do bolesti koje mogu biti opasne po život.

Kronični stres uzrokuje trajno visoku razinu hormona stresa u tijelu, što značajno oslabljuje imunološki sustav.

Možda niste u mogućnosti izbjegavati sve izvore stresa, ali možete postati bolji u upravljanju stresom:

  • naučite meditirati
  • usporite
  • povežite se s drugim ljudima
  • vježbajte
  • potražite stručnu pomoć

Smanjenje razine stresa će smanjiti i razinu hormona stresa. Bolje ćete spavati i time imunitet učiniti jačim.

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito meditiraju imaju jači imunološki sustav. U jednom eksperimentu se pokazalo da osobe, koje su svakodnevno meditirale u razdoblju od 8 tjedana, proizvode više antitijela nakon primljenog cjepiva protiv gripe. Njihov imunitet je ostao jak u iduća 4 mjeseca.

Previše se izolirate

Kvalitetni odnosi i široka društvena mreža su dobri za vaše zdravlje. Osobe, koje su povezane s prijateljima, imaju jači imunitet.

Iako postoje i drugi načini da ojačate imunološki sustav, širenje društvene mreže i druženje s dragim ljudima je uvijek dobra ideja.

Izgubili ste smisao za humor

Smijeh je dobar za vas. Smanjuje razinu stresa u tijelu i povećava razinu bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcije.

Prisustvovanje humorističnom događaju će imati pozitivan učinak na vaš imunitet. Jednim istraživanjem se pokazalo da gledanje smiješnog videa može značajno smanjiti razinu stresa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop