4 pravila zdravog grickanja

4 pravila zdravog grickanja

4 pravila zdravog grickanja
  • Objavljeno: Utorak, 01.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gricnuti nešto između obroka ili tijekom opuštanja je svačiji dio svakodnevice. Grickanje ne mora nužno biti loše ako pazite što grickate.

Pazite na količinu šećera

Kada gledamo sastav proizvoda, važno je obratiti pažnju na šećer. Također, trebate znati da postoji bitna razlika između rafiniranih i prirodnih šećera. Sve to možete vidjeti gledajući sastav proizvoda. Ako je u proizvodu naveden šećer ili sirup, to znači da sadrži rafinirane šećere.

Osnovno pravilo je da potražite proizvod koji ima navedeno da ne sadrži dodane šećere. Nisu svi umjetni zaslađivači isti. Prirodni zaslađivači su dobri i u njima možete bez straha uživati, ali također u umjerenoj količini. Umjetni zaslađivači vašem tijelu ne rade apsolutno ništa dobro. Uzrokovat će nagle promjene u razini šećera u krvi, dok će prirodni zaslađivači imati blaži utjecaj na tijelo, sličan onome kao kada pojedete voće.

Pazite na količinu soli

Prekomjeran unos soli je vodeći uzročnik visokog krvnog tlaka. Visoki krvni tlak povećava rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Visoki krvni tlak je lako spriječiti putem uravnotežene prehrane i svakodnevnog vježbanja.

Što se tiče grickalica, jedite one koje sadrže manje od 120 miligrama soli u 100 grama proizvoda. Dnevno ne biste trebali unijeti više od 1600 miligrama soli. Tu granicu je lako prekoračiti ako jedete grickalice s visokim udjelom soli. Prosječan čips sadrži oko 600 miligrama soli u 100 grama proizvoda. To i nije tako strašno kada biste se uistinu mogli kontrolirati i pojesti samo 100 grama čipsa, ali svi znamo da je to rijetkost.

Ravnoteža je važna

Možda mislite da je bolje ako unosite manje ugljikohidrata. Ne trebate izbjegavati ugljikohidrate, već ih trebate uravnotežiti s ostalim makronutrijentima. Ugljikohidrati su potrebni za energiju i vašem organizmu su jednako važni kao masti i proteini.

Putem svakog obroka unesite oko 10 grama proteina. Oni će vam pomoći da dulje ostanete siti i regulirat će djelovanje ugljikohidrata. To znači da će pomoći probavnom sustavu da ujednačeno razgrađuje ugljikohidrate i spriječi nagle promjene u razini šećera u krvi. Potražite sastojke kao što su zobene pahuljice ili sušeno voće. Takva grickalica je odličan izvor vlakana i dulje vrijeme će zadovoljiti vašu žudnju za grickanjem.

Pazite na veličinu porcija

Zlatno pravilo je da možete jesti bilo što, ali ne u istim količinama. Primjerice, nije isto ako pojedete punu zdjelu salate ili čipsa. Tu dolazi do izražaja važnost veličine porcija. Ako ćete određene namirnice jesti umjereno i u manjim količinama, mala je vjerojatnost da ćete imati problema s nakupljanjem kilograma, naročito na području trbuha.

Što se tiče grickalica, jedite one koje ne sadrže više od 350 kalorija. Naravno da tome morate prilagoditi ostale obroke u danu. Ako grickalica sadrži oko 350 kalorija, onda je ona jedan međuobrok, što znači da ne bi bilo pametno nakon toga jesti sve do idućeg glavnog obroka. Ako se intenzivno bavite sportom, onda možete pojesti grickalicu koja sadrži 600 do 800 kalorija, ali potražite onu sa zadovoljavajućom količinom ugljikohidrata i proteina. Znači, nije isto ako unesete 600 kalorija putem čipsa i 600 kalorija putem energetske pločice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop