Najčešće greške kod pripremanja smoothieja

Najčešće greške kod pripremanja smoothieja

Najčešće greške kod pripremanja smoothieja
  • Objavljeno: Utorak, 29.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Odlučili ste početi sa svakodnevnim pripremanjem različitih vrsta smoothieja? Oni su odlični za vaše zdravlje, ali samo ako ih pripremate pravilno. Donosimo vam najčešće greške kod pripremanja smoothieja na koje trebate pripaziti ako želite da on bude savršeno zdrav.

Ne dodajete vlakna

Vlakna su ključna za uravnotežen obrok ili međuobrok. Ako je vaš cilj izgubiti suvišne kilograme, to je još jedan dodatan razlog zbog kojeg trebate dodavati vlakna u smoothie. Vlakna će vas brzo zasititi, ali samo ako odaberete ona prava vlakna.

Voće sadrži vlakna, ali neće sve vrste voća zadovoljiti potrebu tijela za vlaknima. Banana je jedan od najčešćih sastojaka smoothieja, ali sadrži tek 1.4 grama vlakana. U vašem smoothieju bi trebalo biti barem 10 grama vlakana. To ćete postići dodavanjem bobičastog voća, kelja, avokada, kivija, krušaka, mahunarki, lanenih sjemenki ili chia sjemenki.

Ne dodajete proteine

Vaš smoothie može biti napravljen od zdravih namirnica, ali to ne znači da on sadrži proteine koji su vam potrebni za zadržavanje stabilne razine energije tijekom dana. Kako biste izbjegli žudnju za grickalicama u popodnevnim satima, pobrinite se da vaš smoothie sadrži barem 10 grama proteina.

Neki od najboljih izvora proteina su jogurt, ovčji sir, proteiniski prah, tofu, mahunarke, orašasti plodovi i maslac od kikirikija. Proteinski prah je odlično rješenje jer ćete u svakom trenutku točno znati koliko vaš smoothie sadrži proteina.

Dodajete previše voća

Hladan, kremast i osvježavajući smoothie napravljen od različitih vrsta voća je puno zdraviji izbor od nekog peciva. Iako je voće odličan izvor nutritivnih tvari, ono ipak sadrži i kalorije. Ako ćete u svoj smoothie dodavati razno voće, lako je moguće da će on sadržavati više od 500 kalorija.

S obzirom da je voće prirodan izvor šećera, ono će jako brzo povećati razinu šećera u krvi i razinu energije općenito, ali također može uzrokovati njezin nagli pad. Da biste izbjegli ovaj problem, voće kombinirajte s mlijekom, jogurtom ili proteinskim prahom.

Dodajete zaslađivače

Jedna žlica meda ili javorovog sirupa sadrži 60 kalorija, a to vam uistinu nije potrebno jer voće sadrži prirodan šećer pa će smoothie ionako biti već slada.

Naravno, zaslađivači će obogatiti okus vašeg smoothiea, ali biste ih svejedno trebali prestati koristiti. Malo eksperimentirajte i pronaći ćete zlatnu sredinu u miješanju različitih namirnica, a vaše nepce će se nakon nekog vremena naviknuti na sve okuse.

Smoothie nije grickalica

Smoothie se može smatrati međuobrokom ili obrokom, ovisno o tome što točno u njega stavljate i koliko kalorija sadrži. Smoothie je, primjerice, savršen obrok poslije treninga. Također je dobar izbor za doručak, ali on nije grickalica.

Smoothie u prosjeku sadrži oko 300 kalorija, a grickalice bi trebale sadržavati oko 150 kalorija. Ako želite da vaš smoothie postane zamjena za grickalice, onda prepolovite porciju i bez grižnje savjesti u njemu uživajte.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop