Kratkoročne komplikacije kod prijevremeno rođenih beba

Kratkoročne komplikacije kod prijevremeno rođenih beba

Kratkoročne komplikacije kod prijevremeno rođenih beba
  • Objavljeno: Utorak, 11.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prijevremeno rođenje može uzrokovati kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme kod beba, ali neće nužno svaka beba patiti od komplikacija. Što se beba ranije rodi, to je rizik od komplikacija veći. Porođajna težina također igra važnu ulogu. Neki problemi mogu biti očiti već pri porodu, dok se neki mogu razviti za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Problemi s disanjem

Nedonošče može imati problema sa disanjem zbog nedovoljno razvijenog dišnog sustava. U nekim slučajevima, poteškoće sa disanjem mogu smanjiti dotok kisika drugim nedovoljno razvijenim organima. Ako djetetovim plućima nedostaje površinski aktivne tvari, tvari koja omogućava plućima da se prošire, može se razviti sindrom respiratornog distresa. Ovo stanje se najčešće javlja kod beba rođenih prije 35. tjedna. Bebe, rođene između 23. tjedna i 32. tjedna, mogu razviti kroničnu bolest pluća, poznatu kao bronhopulmonalna displazija. Osim toga, neke bebe tijekom spavanja doživljavaju učestale pauze u disanju, stanje poznato kao apneja.

Problemi sa srcem

Najčešći problem sa zdravljem srca kod prijevremeno rođenih bebi su perzistentni arteriozni duktus i nizak krvni tlak. Perzistentni arteriozni duktus se uglavnom javlja kod beba rođenih prije 30. tjedna i predstavlja otvor između dvije glavne krvne žile koje vode od srca. Iako ovaj poremećaj može proći sam od sebe, ako se ne liječi, može izazvati prekomjeran protok krvi kroz srce i zatajenje srca, i druge komplikacije. Nizak krvni tlak može zahtijevati prilagodbu u davanju intravenske tekućine, uzimanju lijekova, a ponekad i transfuzijama krvi.

Provjerite zašto dolazi do prijevremenog poroda!

Problemi s mozgom

Djeca, rođena prije 28. tjedna, imaju povećan rizik od nastanka krvarenja u mozgu, poznatog kao intraventrikularno krvarenje. Većina krvarenja je blaga i može se učinkovito riješiti. No, neka djeca mogu imati obilnija krvarenja u mozgu koja mogu uzrokovati trajna oštećenja mozga. Obilnija krvarenja mogu uzrokovati nakupljanje tekućine u mozgu, to može zahtijevati operativni zahvat.

Problemi u kontroliranju tjelesne temperature

Prijevremeno rođene bebe mogu brzo izgubiti tjelesnu toplinu jer nemaju pohranjene tjelesne masti, kao što to imaju bebe koje su rođene u punom terminu. Ne mogu generirati dovoljno topline kako bi nadomjestile toplinu koja se gubi kroz površinu njihovog tijela. Ako se tjelesna temperatura previše spusti, može doći do hipotermije koja može uzrokovati probleme s disanjem i nisku razinu šećera u krvi. Osim toga, tijelo bebe će unesenu hranu koristiti za zagrijavanje tijela, a ne za daljnji rast. Zato manje bebe zahtijevaju dodatnu toplinu iz inkubatora kako bi mogle održavati svoju tjelesnu temperaturu. Nakon što dijete napusti bolnicu, morat ćete svoj dom držati malo toplijim nego inače.

Gastrointestinalni problemi

Prijevremeno rođene bebe će vjerojatno imati nezreli gastrointestinalni sustav. Što je beba prije rođena, to ima veći rizik za nastanaka nekrotizirajućeg enterokolitisa. To je potencijalno ozbiljno stanje kada ozlijeđene stanice okružuju sluznicu zida crijeva. Javlja se nakon što započne hranjenje. Prijevremeno rođene bebe, koje primaju samo majčino mlijeko, imaju manji rizik od nastanka nekrotizirajućeg enterokolitisa.

Problemi sa zdravljem krvi

Prijevremeno rođene bebe imaju povećan rizik od nastanka problema s krvi, kao što su anemija ili dojenačka žutica. Kod anemije, tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica. Iako sva novorođenčad u prvim mjesecima života doživljava spor pad proizvodnje crvenih krvnih stanica, taj pad je nešto brži i veći kod nedonoščadi. Teži slučajevi anemije se mogu pojaviti ako se bebi uzima puno krvi za laboratorijska testiranja.

Istražite moguće komplikacije kod prerano rođene djece!

Dojenačka žutica je karakterizirana žutom bojom kože i očiju novorođenčeta. Događa se zbog toga što krv sadrži višak bilirubina. Česta je kod djece koja su rođena prije 38. tjedna.

Problemi s radom metabolizma

Prijevremeno rođene bebe često imaju problema s radom metabolizma. Neke bebe mogu razviti abnormalnu nisku razinu šećera u krvi (hipoglikemija). To se događa zato što nedonoščad obično ima manje zalihe glikogena (pohranjena glukoza) i nedovoljno razvijenu jetru koja ne može adekvatno proizvoditi glukozu.

Problemi s radom imunološkog sustava

Nerazvijen imunološki sustav je čest problem kod nedonoščadi i može povećati rizik od nastanka infekcija. Infekcije se brzo šire krvotokom i mogu uzrokovati sepsu, po život opasnu komplikaciju. Upravo zbog toga će liječnik češće testirati bebu na infekcije, čak i ako nema temperaturu. Često u takvim situacijama beba treba antibiotike sve do trenutka kada liječnici ne budu sigurni da ne postoji nikakva infekcija.

Vitashop