Ovo su potencijalno opasna stanja u trudnoći

Ovo su potencijalno opasna stanja u trudnoći

Ovo su potencijalno opasna stanja u trudnoći
 • Objavljeno: Subota, 22.06.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Za neke buduće mame, najmanja bol izaziva veliki alarm i odlazak do liječnika. No, neke trudnice ponekad ignoriraju potencijalno ozbiljne znakove upozorenja. One misle da je to normalan dio trudnoće ili jednostavno ne žele nepotrebno dizati paniku.

Kako ćete znati koji simptomi tijekom trudnoće zahtijevaju hitnu liječničku pomoć, a koji mogu čekati do sljedećeg posjeta liječniku? Ako ste u nedoumici, nazovite svog liječnika. Stručnjaci kažu da postoje neki simptomi tijekom trudnoće koje nikada ne smijete zanemariti. Navodimo neke koji mogu značiti potencijalno ozbiljne komplikacije u trudnoći.

Krvarenje u bilo kojem tromjesečju

Krvarenje znači različite stvari tijekom trudnoće. Ako tijekom prvog tromjesečja jako krvarite i imate jake bolove u trbuhu popraćene menstrualnim grčevima uz osjećaj kao da ćete se onesvijestiti, to može biti znak izvanmaterične trudnoće. Ektopična trudnoća događa se kada se oplođeno jajašce ne smjesti u maternici, a to može biti opasno po život.

Teško krvarenje s grčevima također može biti znak spontanog pobačaja u prvom ili početkom drugog tromjesečja. S druge strane, krvarenje u trećem tromjesečju s bolovima u trbuhu može ukazivati na probleme s placentom kada se posteljica odvaja od maternice.

Krvarenje je uvijek ozbiljno, a tijekom trudnoće je znak da odmah nazovete svog liječnika.

Teška mučnina i povraćanje

Teška mučnina i povraćanje do točke da ne možete ništa zadržati u želucu je opasna situacija. Ako ništa ne možete jesti ili piti postoji opasnost od dehidracije. Također postoji rizik od pothranjenosti i dehidracije, a pothranjenost može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput prijevremenog poroda ili malformacija.

Važno je da se obratite svom liječniku ako imate problema s teškim mučninama. Postoje sigurni lijekovi koje liječnik može propisati za kontrolu mučnine. Može vam savjetovati da unesete neke promjene u prehrani koje će pomoći da ne povraćate.

Značajno smanjena aktivnost djeteta

Što to znači? Ako je prethodno aktivno dijete koje ste svako malo osjetili odjednom drastično smanjilo aktivnost ili ako se dijete ne kreće koliko se kretalo to bi moglo značiti da dijete ne dobiva dovoljno kisika i hranjivih tvari iz posteljice.

Popijte nešto nešto hladno ili pojedite nešto. Zatim lezite na boku i pričekate da se dijete počne micati. Brojenje udaraca također može pomoći. Ne postoji optimalan broj pokreta, ali trebali bi moći subjektivno procijeniti kreće li se beba više ili manje. Kao opće pravilo, trebali biste imati 10 ili više udaraca u dva sata. Sve manje bi trebao značiti da je vrijeme za posjet liječniku.

Kontrakcije rano u trećem tromjesečju

Kontrakcije bi mogle biti znak prijevremenog poroda. Ali postoje i lažni trudovi, kontrakcije koje nazivamo Braxton-Hicks kontrakcije. One su nepredvidive, nemaju ritam i ne povećavaju se u intenzitetu. Redovite kontrakcije oko 10 minuta ili manje čiji se intenzitet pojačava mogu biti znak prijevremenog poroda.

Puknuće vodenjaka

Ako osjetite poplavu vode niz noge, možda vam je puknuo vodenjak. Ali tijekom trudnoće proširena maternica može uzrokovati pritisak na mjehur pa bi to moglo biti curenje mokraće.

Ako niste sigurni, ispraznite mjehur. Ako se možete normalno pomokriti, onda vam je puknuo vodenjak. Ovo je vrijeme da nazovete liječnika ili odete u bolnicu.

Uporne jake glavobolje, bolovi u trbuhu, smetnje vida i oticanje tijekom trećeg tromjesečja

Ovi simptomi mogu biti znak preeklampsije. To je ozbiljno stanje koje se razvija tijekom trudnoće i potencijalno je smrtonosno. Poremećaj je obilježen visokim krvnim tlakom i viškom proteina u mokraći. Obično se javlja nakon 20. tjedna trudnoće.

Simptomi gripe

Trudnice će vjerojatnije dobiti gripu tijekom sezone gripe za razliku od žene koja nije trudna. To je zato što trudnoća predstavlja dodatni stres za imunološki sustav. Osim toga, trudnice imaju visoki rizik od ozbiljnijih komplikacija gripe.

Simptomi mogu biti:

 • groznica
 • kašalj
 • grlobolja
 • hunjavica
 • kihanje
 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev

Ne žurite u bolnicu ili liječniku gdje možete zaraziti i druge trudnice. Prvo nazovite svog liječnika. Nazovite svog liječnika ako imate povišenu temperaturu jer postoji opasnost od razvoja infekcije.

Vezani sadržaj:

Vitashop