Žgaravica tijekom trudnoće

Žgaravica tijekom trudnoće

Žgaravica tijekom trudnoće
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća je čudesno doba koje nosi puno uzbuđenja. Ipak, donosi puno fizičkih i psihičkih tegoba, ali i izazova. Veliki broj trudnica tijekom trudnoće pati od žgaravice.

Žgaravica se javlja kada se sadržaj želuca vraća u jednjak i uzrokuje osjećaj žarenja. U trećem tromjesečju žgaravica je izuzetno česta, a jedan od razloga je i nagli rast bebe.

Postoje neke stvari koje žgaravicu mogu učiniti češćom i intenzivnijom. Kako biste ublažili žgaravicu i smanjili njezinu učestalost, prestanite sa sljedećim navikama.

Pušenje

Pušenje usporava proizvodnju sline, koja je važna u neutralizaciji želučane kiseline. Također opušta mišiće jednjaka, zbog čega oni ne mogu jednako učinkovito spriječiti vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Obrok nedugo prije spavanja

Ako ćete odmah nakon obroka poći u krevet, vjerojatnost od nastanka žgaravice se značajno povećava. Odlično bi bilo kada biste barem neko vrijeme sjedili ili jastucima poduprli leđa dok ležite.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost na tijelo utječu na razne načine. Uzrokuju hormonalnu neravnotežu, napetost mišića, ali i probavnog trakta. Stres također utječe na prehrambene navike i spavanje. Ako imate poteškoća s kontroliranjem stresa, obratite se stručnjaku koji će vam preporučiti neke od tehnika opuštanja.

Čokolada

Čokolada sadrži teobromin, spoj koji se nalazi u mnogim biljkama, uključujući kakao i neke vrste biljaka za čaja. Teobromin opušta mišiće jednjaka i omogućava lakši prolaz želučanog sadržaja u jednjak. Visoku količinu teobromina možete pronaći u tamnoj čokoladi, stoga ju svakako izbjegavajte ako patite od učestale žgaravice.

Neki lijekovi

Lijekovi kao što su ibuprofen, aspirin ili antidepresivi mogu uzrokovati žgaravicu. Ako vam je liječnik propisao ove lijekove i primjećujete učestale žgaravice, svakako mu se obratite i posavjetujte se s njime.

Kofein

Kofein također opušta mišiće jednjaka i olakšava prolaz želučanog sadržaja u jednjak. Ako ne možete zamisliti dan bez kofeina, barem što više smanjite njegov unos.

Tijesna odjeća

Tijesna odjeća pritišće želudac i uzrokuje vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. Izbjegavajte uske majice, hlače i svakako steznike.

Alkohol

Povećava proizvodnju želučane kiseline i opušta jednjak. Osim što uzrokuje žgaravicu, alkohol tijekom trudnoće može ozbiljno ugroziti vaše i bebino zdravlje.

Pepermint

Iako se tako ne čini, pepermint može uznemiriti želudac. Ako ste primijetili žgaravicu nakon uzimanja peperminta, svakako izbjegavajte pepermint i sve proizvode u kojima se nalazi.

Vitashop