Novorođenačka žutica

Novorođenačka žutica

Novorođenačka žutica
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvome tjednu života. Stanje je privremeno i obično se riješi unutar nekoliko dana, bez ikakvoga tretmana. Iako neki doktori još uvijek preporučuju prekid dojenja kako bi se smanjila razina bilirubina, istraživanja pokazuju da postoje druge učinkovite metode da se to postigne bez ometanja dojenja.
Kategorija: Dječje bolesti

Bilirubin i žutica

Većina djece se rodi s viškom crvenih krvnih stranica koje se razgrađuju i eliminiraju iz tijela tijekom prvih tjedana života. Bilirubin je žuti pigment koji se javlja kao rezultat ovoga procesa.

Žutica se javlja kada se u krvi akumulira pretjerana količina bilirubina a to se događa zbog slijedećih razloga:

  • povećana produkcija bilirubina
  • ograničena sposobnost jetre novorođenčadi da barata velikim količinama bilirubina
  • povećana mogućnost crijeva da ga apsorbira

Bilirubin se sprema u koži, mišićima i mišićnim membranama, mijenjajući boju kože u žućkastu.

Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvome tjednu života. Stanje je privremeno i obično se riješi unutar nekoliko dana, bez ikakvoga tretmana. Iako neki doktori još uvijek preporučuju prekid dojenja kako bi se smanjila razina bilirubina, istraživanja pokazuju da postoje druge učinkovite metode da se to postigne bez ometanja dojenja. Kako se žutica često javlja, trebalo bi ohrabriti roditelje da se raspitaju i informiraju o tome prije poroda. Majke djece sa žuticom su zabrinutije, pod većim stresom i imaju veće mogućnosti da prije prekinu s dojenjem.

Dijete koje ima žuticu često će biti podvrgnuto krvnim testovima. Mamu treba upozoriti da dijete koje prolazi bolne medicinske tretmane može biti nezainteresirano za hranjenje sve dok se ne bude osjećalo bolje. Istraživanja pokazuju i da dojenje djeluje kao analgetik te je odlično ako dijete može dojiti tijekom bolnoga postupka. Tri potencijalna ublaživača boli kod novorođenčadi su: kontakt koža-koža, sisanje i okus slatkoga. Dojenje daje sve troje.

Ako roditelji primjete da je djetetova stolica svijetla poput ilovače i da je mokraća poput tamnoga piva moraju se odmah javiti lijecniku zbog mogučnosti kolestatske žutice bilo zbog hepatitisa ili atrezije žucnih vodova.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!