Čaj od ružmarina kao lijek

Čaj od ružmarina kao lijek

Čaj od ružmarina kao lijek
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ružmarin je stoljećima poznat kao začin i biljka s ljekovitim svojstvima. Ovo je jedna od najstarijih, čovjeku poznatih, biljaka. Neobičnog je okusa, prepoznatljivog mirisa i odličan je dodatak raznim jelima.

Čaj od ružmarina se može koristiti za poboljšanje zdravlja cjelokupnog organizma, uključujući zdravlje mozga, srca i jetre.

Čaj od ružmarina možete napraviti od sušenog ružmarina. Sušeni ružmarin prelijte vrućom vodom, ostavite da stoji 3 do 5 minuta i počnite uživati u svim blagodatima ovog ukusnog i ljekovitog napitka.

Obiluje nutritivnim tvarima

Čaj od ružmarina je odličan izvor vitamina A, B, C, D, E i K. Ovaj aromatični napitak ima moćno antioksidacijsko, protuupalno, antibakterijsko i antiseptičko djelovanje, što ga čini odličnim u prevenciji raznih bolesti i održavanju zdravlja čitavog tijela.

Pospješuje probavu

Konzumacija čaja od ružmarina nakon obilnog obroka će pomoći kod opuštanja mišića probavnog sustava. Znanstvenici su ustanovili da je čaj od ružmarina odličan za smanjenje nadutosti, ublažavanje plinova i grčeva.

Pospješuje pamćenje

Ružmarin pospješuje funkcije mozga. Ima odlično djelovanje na pamćenje i koncentraciju. Istraživanja su pokazala da se svakodnevnom konzumacijom čaja od ružmarina pamćenje i koncentracija povećavaju za čak 30% u razdoblju od 3 mjeseca.

Sprječava rak

Čaj od ružmarina ima antikancerogeno i antioksidacijsko djelovanje. Smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i time sprječava rast i razvoj kancerogenih stanica. Također može usporiti širenje stanica raka.

Ublažava simptome gripe i prehlade

Ovaj napitak može ublažiti migrene, glavobolje i zatvor, uzrokovane prehladom i gripom. Započnite dan čajem od ružmarina koji ima odlična revitalizirajuća svojstva. Umiruje um i tijelo, a vas će održati svježima i odmornima.

Ublažava iritacije kože

Čaj od ružmarina možete dodati u kupku. Ovo je odlično za osobe koje pate od slabe cirkulacije i kožnih oboljenja, kao što je psorijaza. Obloge od čaja ružmarina možete stavljati na suhu i oštećenu kožu, kao i na kožu sklonu aknama i prištićima.

Smanjuje razine stresa

Gotovo sve vrste čaja imaju umirujuće djelovanje na um. Svakodnevnom konzumacijom čaja od ružmarina ćete dugoročno smanjiti razinu hormona stresa u tijelu.

Vitashop