OTC lijekovi u trudnoći

OTC lijekovi u trudnoći

OTC lijekovi u trudnoći
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako lijek utječe na razvoj djeteta?

Većina žena je svjesna da je potrebno tijekom trudnoće izbjegavati što više suvišnih lijekova. Ipak, te iste žene će vjerojatno patiti od manjih bolesti kao i bilo tko drugi, ali će više patiti od simptoma povezanih s trudnoćom kao što su zatvor ili žgaravica. Jesu li OTC lijekovi zapravo sigurni za korištenje u trudnoći?

Problem uzrokovan lijekovima koje uzima majka je da oni mogu proći kroz placentu i ući u krvotok djeteta. To je zato što lijekovi prolaze kroz placentu uz hranjive tvari potrebne za razvoj djeteta. Utjecaj koji lijek ima na razvoj djeteta ovisi o lijeku i tromjesečju trudnoće u kojem se lijek uzima.

Tromjesečje trudnoće je često vrlo važno. Neki lijekovi mogu biti opasni u prva tri mjeseca, ali sigurni su u drugom ili trećem tromjesečju, ili obrnuto.

Prvo tromjesečje je razdoblje najvećega rizika za dijete. To je zato što se tijekom ove faze razvijaju djetetovi organi. Lijekovi uzeti za to vrijeme imaju potencijal da utječu na razvoj, koji bi mogao rezultirati malformacijama ili urođenim manama. Ako je malformacija jako ozbiljna to može izazvati pobačaj.

Provjerite koji su lijekovi sigurni u trudnoći!

Tijekom drugog tromjesečja lijekovi mogu ometati razvoj bebinog živčanog sustava ili rast djeteta, što rezultira niskom porođajnom težinom. Međutim, općenito, stručnjaci vjeruju da je tijekom drugog tromjesečja najsigurnije razdoblje za uzeti lijekove.

Lijekovi uzeti u posljednja tri mjeseca trudnoće mogu uzrokovati komplikacije, kao što su otežano disanje bebe nakon rođenja. To je zbog toga što lijek ostaje u tijelu bebe nakon rođenja, i novorođena beba možda neće biti u mogućnosti nositi se s lijekom u krvotoku na način na koji to majka može.

Lijekovi koje je uzela majka također mogu neizravno utjecati na dijete ometajući unutrašnjost maternice. Neki lijekovi mogu izazvati kontrakcije maternice, smanjuju dotok krvi do bebe, dok drugi mogu uzrokovati rani, kasniji, pa čak i duži porođaj, koji predstavljaju opasnost za bebu.

Kako ćemo znati koji lijekovi su sigurni?

Odgovor je da često ne znamo. Farmaceutske kompanije rijetko obavljaju klinička ispitivanja ili stvarne studije na trudnicama. Kao rezultat toga, malo je lijekova koji su zapravo licencirani za korištenje u trudnoći.

Većina informacija koje dobivamo o sigurnosti u trudnoći često dolazi iz praktičnog iskustva s lijekom tijekom vremena. Često, kada je lijek u širokoj upotrebi dugi niz godina, bez nanošenja štetnih utjecaja na trudnoću, može se zaključiti da nije štetan. Informacije će također doći od žena koje su slučajno bile izložene lijeku tijekom trudnoće i iz istraživanja na životinjama.

Tako se za neke lijekovi zna da su sigurni, dok se za druge zna da su definitivno štetni. Ali, u velikom broju slučajeva nema čvrstih dokaza za sigurnost i rizik. To se odnosi na sve lijekove, one na recept ili bezreceptne.

Uzimanje bilo kojeg lijeka uvijek ima za i protiv. Odluku bi trebao donijeti liječnik, koji će biti u mogućnosti ocijeniti prednosti pojedinih lijekova ili njihov rizik za dijete. Ako prednosti prevagnu nad rizicima, onda se lijek može dati majci. Ako su rizici za dijete preveliki, onda treba istražiti alternativne mogućnosti liječenja. Konačna odluka o uzimanju lijekova treba donesena zajedno s vama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop