Čaj od kardamoma u službi zdravlja

Čaj od kardamoma u službi zdravlja

Čaj od kardamoma u službi zdravlja
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Broj pregleda: 530
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kardamom se najčešće koristi kao začin u pripremi različitih jela. Ovo je jedan od najstarijih začina, a ujedno i najskuplji, odmah nakon šafrana i vanilije. Kardamom ima bogatu povijest, a često se koristio kao lijek.

Čaj od kardamoma se radi na način da se sjemenke samelju i prokuhaju u vodi kako bi pustile svoje ulje i nutritivne tvari. Postoje 2 vrste kardamoma, a to su:

  • zeleni
  • crni ili smeđi.

Stručnjaci se slažu da je zeleni kardamom najzdraviji jer sadrži najvišu koncentraciju nutritivnih tvari, što ga ujedno čini i najskupljim.

Depresija i aromaterapija

Ulje kardamoma se može dodavati u kupke i koristiti za masaže. Spriječit će nastanak depresije i smanjiti razinu stresa. Čaj od kardamoma ima ista svojstva.

Neugodan zadah

Kardamom je jedna od najučinkovitijih biljaka kada je u pitanju neugodan zadah. Čaj od kardamoma će osvježiti vaš dah, a ujedno će smanjiti rizik od nastanka bolesti desni.

Gripa i prehlada

Čaj od kardamoma je odličan u borbi protiv infekcija. Svakodnevno grgljanje čaja od kardamoma će ublažiti grlobolju uzrokovanu gripom i prehladom. Također se pokazao odličnim kod ublažavanja simptoma upale sinusa.

Formacija crvenih krvnih stanica

Kalij je jako važan dio svih stanica u tijelu, regulira razine krvnog tlaka i broja otkucaja srca. Bakar je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Kardamom je odličan izvor kalija i bakra, stoga se preporuča za prevenciju bolesti krvožilnog sustava.

Problemi sa zdravljem urinarnog sustava

Kardamom ima diuretsko djelovanje, zbog čega ublažava različite tegobe urinarnog sustava. Čaj od kardamoma se preporuča svim osobama koje pate od bolesti urinarnog trakta uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Impotencija

Čaj od kardamoma će spriječiti nastanak erektilne disfunkcije i preuranjene ejakulacije. Pazite na količinu konzumiranja kardamoma jer prevelika količina može imati potpuno suprotan učinak.

Detoksikacija

Kardamom će pomoći u oslobađanju toksina iz tijela. Smanjit će razinu slobodnih radikala, pospješiti rad jetre i spriječiti nastanak kancerogenih stanica.