Uzroci bolova u kukovima

Uzroci bolova u kukovima

Uzroci bolova u kukovima
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Broj pregleda: 4.901
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zglob kuka je načinjen tako da može izdržati ponavljanje pokreta i tjelesnu težinu. Ovo je najveći zglob u ljudskom tijelu.

Kada god koristite kuk (trčanje, hodanje) hrskavica će što je više moguće smanjiti trenje i spriječiti nastajanje oštećenja.

Bez obzira na njegovu čvrstoću, kuk nije neuništiv. Starenjem i kretanjem se hrskavica troši, a može doći i do oštećenja. Mišići i vezivno tkivo kuka mogu postati oštećeni, a sam kuk može napuknuti tijekom pada ili drugih vrsta ozljeda.

Ako osjećate bol na području jednog ili oba kuka, svakako se trebate upoznati s najčešćim uzrocima te boli.

Artritis

Artritična stanja, kao što je osteoartritis i reumatoidni artritis, su najčešći uzročnici bolova u kukovima, naročito među starijim osobama. Artritis će uzrokovati nastanak upale na području zglobova i oštećenje hrskavice koja smanjuje trenje. Bol s vremenom postaje sve intenzivnija. Osobe, koje pate od artritisa, imaju poteškoća s kretanjem i neke pokrete ni ne mogu raditi zbog oštećenja kukova.

Puknuća

Frakture ili puknuća su također problem koji je najčešći među starijim osobama. Starenjem kosti postaju slabije i krhke, a sukladno tome su sklonije frakturama.

Burzitis

Burzitis je upalno stanje koje zahvaća male jastučiće (burze) koje štite mišiće i sprječavaju oštećenja zbog kretanja i ponavljanih pokreta.

Uganuća mišića ili tetiva

Ponavljani pokreti mogu stvoriti preveliki pritisak na mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju kukove. Kada se mišići, ligamenti ili tetive upale zbog prekomjernog  naprezanja, dolazi do boli i otežanog kretanja kukova.

Rak

Rak kostiju se može proširiti i na kukove i na ostale dijelove koštanog sustava. Ako je u pitanju rak kostiju, primijetit ćete kako se bol širi i nije prisutna na samo jednom dijelu.

Avaskularna nekroza

Do ovog stanja dolazi kada je dotok krvi na područje kuka smanjen, a koštano tkivo počinje odumirati. Iako može zahvatiti bilo koji dio koštanog sustava, najčešće se javlja na području kuka. Najčešći uzroci su prekomjerno korištenje steroida, fraktura i dislokacija kuka.

Simptomi bolova kuka

Ovisno o stanju koje uzrokuje bol kuka, možete osjećati bolove na području:

  • bedara
  • unutrašnjosti kuka
  • prepona
  • vanjskog dijela kuka
  • stražnjice

Ponekad se bolovi ostalih dijelova tijela, kao što su bolovi na donjem dijelu leđa, šire na područje kuka.

Ako je u pitanju bol kuka, primijetit ćete kako se pogoršava nakon intenzivnije aktivnosti, naročito ako je uzrokovana artritisom.