Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Danas obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja

Danas obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja

Danas obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.10.2016.
  • Broj pregleda: 107
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je 10. listopad „Svjetskim danom mentalnog zdravlja“ kako bi senzibilizirala javnost, ali i potaknula ulaganja u zaštitu mentalnog zdravlja. Ove godine je glavna tema „Život sa shizofrenijom".

Tjelesno i mentalno zdravlje čine teško razdvojivu cjelinu, te imaju ključnu ulogu u životu ljudi i razvoju društva. Prema definiciji SZO duševno (mentalno) zdravlje je dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo duševne bolesti. Mentalno zdravlje je osjećaj blagostanja u kojem svaka osoba u potpunosti uspijeva realizirati svoje potencijale, može se nositi sa životnim stresnim situacijama, te može biti produktivan i koristan za zajednicu u kojoj živi. Na mentalno zdravlje mogu utjecati biološki, psihološki i socijalni čimbenici. Ti se čimbenici povezuju s siromaštvom, niskom razinom obrazovanja, niskim prihodima, lošim uvjetima stanovanja. Za rizične osobe je karakterističan osjećaj nesigurnosti, straha, beznađa, a među njima se češće pojavljuju nasilje, zlostavljanja, uporaba sredstava ovisnosti. Vodeći dokument zdravstvene politike u Hrvatskoj je „ Nacionalna strategija za zaštitu mentalnog zdravlja“.

Provjerite kako prestati sabotirati svoje mentalno zdravlje!

Na temelju Zakona o zdravstvenoj zaštiti od sredine 2009.g. zaštitu mentalnog zdravlja provode županijski zavodi za javno zdravstvo sa svojim službama za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti. Multidisciplinarni timovi provode sve razine prevencije, a one uključuju edukaciju, sprječavanje razvoja i ranu detekciju poremećaja. Zaštita mentalnog zdravlja usmjerena je prema općoj populaciji, ali i prema specifičnim skupinama ( djeca i mladi, radno stanovništvo, starije osobe, osobe sa duševnim smetnjama). Ljudima koji imaju psihičke probleme nastale radi stresa, teškoća prilagodbe, poremećaja međuljudskih odnosa, preopterećenja, tragedija i bolesti treba stručnjak koji će ih čuti, razumjeti, s njima razgovarati i voditi ih prema izlazu iz problema, uglavnom bez lijekova.

Za mentalno zdravlje je presudan odgoj i kvaliteta života u procesu odrastanja. Kvalitetan odgoj djece utječe na izgradnju i strukturiranje normalne osobnosti. Djeci pruža snagu, stabilnost i kapacitete potrebne za prilagodbu na nepovoljne životne okolnosti, te vještine kojima će rješavati probleme. Odgoj koji razvija samosvjesno i samozaštitno ponašanje predstavlja najvažniji element preventivnog djelovanja u zaštiti mentalnog zdravlja. Stoga je naša važna zadaća što prije prepoznati djecu koja su pod višim rizikom, ali i pomoći roditeljima i školama da odgoje dijete koje će odrasti u normalnu, moralnu i stabilnu osobu. U tretmanu djece i roditelja pažnja se posvećuje pružanju podrške i pomoći pri rješavanju problema vezanih uz psihofizički rast i razvoj, školovanje, učenje i ponašanje, poremećaje prehrane, spolno ponašanje, eksperimentiranje s sredstvima koja izazivaju ovisnosti i sl.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti