Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea

Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea

Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Torta od sira ili cheesecake jedna je od najpopularnijih slastica na svijeta, a rijetko tko je ne voli. Osnovni sastojak je krem sir, koji se može zamijeniti i svježim sirom, što je jeftinija opcija, ali treba imati na umu da u tom slučaju tekstura neće biti toliko glatka i kremasta, nego pomalo zrnata. Kao i većina klasika, i ovaj desert dolazi u mnogo različitih verzija, a mi vam donosimo recepte za najpopularnije od njih.

"Obični" cheesecake

Sastojci:

  • 200 g keksa za podlogu (petit ili sl.)
  • 500 g krem sira
  • 2 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 125 g maslaca, otopljenog
  • 2 vrhnja
  • 1 limun
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

1. Usitnite kekse valjkom za tijesto ili u blenderu pa pomiješajte s 3 žlice šećera i otopljenim maslacem. Stavite smjesu u kalup koji ste premazati s malo maslaca i zatim posuli s dvije žlice šećera. Pazite da je ravnomjerno rasporedite na dnu kalupa i lagano utisnete. Stavite peći 5 minuta, u pećnicu koju ste zagrijali na 250 stupnjeva.

2. U zdjeli miksajte sir, dva jaja, sok jednog limuna, tri žlice šećera i vanilin šećer.

3. Kad gotovu podlogu izvadite iz pećnice, smanjite temperaturu na 170 stupnjeva. Kremu koju ste pripremili prelijte preko vruće podloge od keksa u kalupu pa stavite u pećnicu na 20 minuta.

4. Za vrijeme pečenja miksajte vrhnje, ostatak šećera i drugi vanilin šećer pa dobivenu smjesu izlijte u kalup kad ga izvadite iz pećnice. Tortu ostavite u ugašenoj pećnici 5 minuta.

5. Stavite u hladnjak na barem četiri sata prije posluživanja.

New York cheesecake

Sastojci:

200 g keksa za podlogu (digestivni ili sl.)
100 g maslaca, otopljenog
5 žlica šećera
500 g krem sira, sobne temperature
2 jaja
180 ml kiselog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
malo soli

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite dno kalupa za tortu papirom za pečenje, a zatim izvana omotajte dvostrukim slojem aluminijske folije.

2. Usitnite kekse pomoću valjka za tijesto ili u blenderu. Dodajte otopljeni maslac, žlicu šećera i prstohvat soli pa dobro pomiješajte i ravnomjerno utisnite smjesu na dno kalupa. Pecite 10 minuta pa izvadite iz pećnice i ostavite sa strane. Pećnica neka ostane upaljena, ali smanjite temperaturu na 160 stupnjeva.

3. Mikserom umutite krem sir, jaja, ostatak šećera, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Miksajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

4. Premjestite dobivenu smjesu u kalup, na podlogu od keksa. Lagano protresite kalup kako biste istisnuli mjehuriće zraka.

5. Kalup stavite u veću posudu za pečenje u koju ćete dodati nekoliko centimetara vode, kako bi se torta pekla u vodenoj kupelji.

6. Stavite u pećnicu i pecite 75 minuta, zatim isključite pećnicu i malo je otvorite (možete namjestiti drvenu žlicu tako da pećnica bude minimalno otvorena). Kalup nemojte vaditi idućih sat vremena.

7. Nakon vađenja iz pećnice, uklonite aluminijsku foliju i ostavite tortu da se ohladi do sobne temperature, a zatim ga stavite u hladnjak na najmanje četiri sata.

Čokoladni cheesecake, koji se ne peče

Sastojci:

  • 150 g keksa za podlogu (digestivni ili sl.)
  • 1 žlica ricinusovog šećera
  • 45 g maslaca, otopljenog
  • 150 g crne čokolade
  • 120 ml duple kreme
  • 2 žličice kakaa
  • 200 g punomasnog krem ​​sira
  • 115 g šećera

Priprema:

1. Usitnite kekse, zatim ih stavite u zdjelu sa šećerom i maslacem i promiješajte da se sastojci sjedine. Premažite maslacem kalup promjera 18 cm i vrhom dodajte smjesu za biskvit, gurajući je prema dolje stražnjom stranom žlice. Stavite u hladnjaku na 30 min.

2. Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici pa ostavite da se malo ohladi. U velikoj zdjeli miksajte vrhnje dok ne dobijete meke vrhove, a zatim umiješajte kakao prah. Posebno miksajte sir i šećer pa umiješajte u tučeno vrhnje. Dodajte i ohlađenu čokoladu pa dobro promiješajte.

3. Dobivenu smjesu žlicom rasporedite po podlozi od keksa. Stavite u zamrzivač na barem dva sata. Prije posluživanja Izvadite iz kalupa i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša oko 20 minuta. Po želi ukrasite grubo naribanom čokoladom.

Cheesecake bez podloge, od samo tri sastojka

Sastojci:

  • 4 velika jaja (iz hladnjaka)
  • 240 g krem ​​sira (sobne temperature)
  • 240 g zaslađenog kondenziranog mlijeka

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pošpricajte uljem unutrašnjost okruglog kalupa za tortu od 18 cm i obložite papirom za pečenje.

2. Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije odvojene zdjelice. Bjelanjke stavite u hladnjak do upotrebe.

3. Miksajte krem ​​sir velikom brzinom dok ne postane pahuljast. Smanjite brzinu miksera i postupno dodajte kondenzirano mlijeko i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Nastavite miksati s dodavanjem žumanjaka.

4. Miksajte bjelanjke na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrsti snijeg, a zatim ga polagano umiješajte u smjesu sira i bjelanjaka. Gotovu smjesu ulijte u pripremljeni kalup.

5. Stavite kalup za tortu u veću posudu za pečenje duboku najmanje 5 cm. Ulijte dovoljno kipuće vode u veću posudu, tako da dno kalupa bude uronjeno u vodu.

6. Stavite kolač i vodenu kupku u pećnicu, na najnižu rešetku. Pecite 40 minuta, a zatim smanjite temperaturu pečenja na 160 stupnjeva i pecite još oko 10 minuta. Isključite pećnicu ali ostavite kolač u pećnici jedan sat. Nakon sat vremena kolač možete izvaditi iz pećnice.

Baskijski cheesecake

Sastojci:

  • 1 kg krem ​​sira, sobne temperature
  • 7 jaja
  • 400 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 200 ml vrhnja

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva.

2. Mikserom ili pjenjačom pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

3. Obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje pa izlijte u njega smjesu i stavite u pećnicu na 40 minuta. Ova vrsta cheesecake treba imati dobro zapečen vrh pa, ako se to nije dogodilo tijekom 40 minuta pečenja, pojačajte malo pećnicu i ostavite ga tako još minutu i dvije.

4. Nakon važenja iz pećnice, ostavite tortu da se postepeno ohladi, a zatim premjestite u hladnjak na nekoliko sati, ili još bolje tijekom noći. Važno je da se kolač jako dobro ohladi prije serviranja jer će u suprotnom. će smjesa ostati tekuća.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije