Kako prepoznati utapanje?

Kako prepoznati utapanje?

Kako prepoznati utapanje?
  • Objavljeno: Subota, 14.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Na plaži ste ili na bazenu i promatrate vodu? Pretpostavljate da ćete prepoznati ako se netko utapa? Na kraju krajeva, vidjeli ste veliki broj takvih scena u filmovima - osoba maše rukama, baca se po vodi i doziva upomoć?

U stvarnosti utapanje izgleda potpuno drugačije. Kada se osoba utapa, ona radi što god može kako bi došla do zraka. Najčešće je tiha i muči se s tim da održi nos i usta iznad površine vode. Ruke su ispružene najčešće u vodi, a nisu u zraku jer na taj način pokušava tijelo održati iznad površine vode.

Kako se ponaša osoba koja se utapa? Donosimo vam najuobičajenije znakove:

  • Osoba je tiha - nema snage za vikanjem i dozivanjem upomoć.
  • Trudi se ostati na površini vode - glava i usta će jedno vrijeme biti iznad površine vode, a potom će se opet nalaziti u vodi.
  • Ruke su ispružene sa strane - umjesto mahanja iznad površine vode, ruke će biti ispružene u stranu kako bi pomogle održati tijelo na površini vode.
  • Osoba je mirna - ona neće mahati rukama ili plivati. To će izgledati gotovo kao da stoji u vodi.

Osoba koja se utapa će u ovom položaju moći biti svega 20 do 60 sekundi, prije nego što počne tonuti ispod površine vode, stoga je jako važno da reagirate brzo.

Kada se osoba uistinu utapa, to može izgledati kao igra. To je jedan od velikih problema s kojima se susreću roditelji i spasioci. Vidjeti nekoga kako mirno pluta na površini vode, a ne maše rukama i ne doziva upomoć, može izgledati kao nešto potpuno bezopasno.

Naravno, znati plivati smanjuje rizik od utapanja, ali to ne znači da se dobri i iskusni plivači ne mogu utopiti. Kada ste na plaži ili bazenu s djetetom, jako je važno da ga cijelo vrijeme imate u vidokrugu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti