Laserska korekcija vida: Koje metode postoje i koliko je sigurna?

Laserska korekcija vida: Koje metode postoje i koliko je sigurna?

Laserska korekcija vida: Koje metode postoje i koliko je sigurna?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Laserska korekcija vida ima mnoge pozitivne strane, uključujući poboljšanje vida, uklanjanje potrebe za nošenjem kontaktnih leća ili naočala te povećanje samopouzdanja. O laserskoj korekciji vida, njezinim prednostima i metodama, smo razgovarali sa stručnjacima i kirurzima iz zagrebačke poliklinike Optical Express.

Što je laserska korekcija vida?

Laserska korekcija vida koristi precizan laser koji mijenja oblik rožnice, kako bi se ispravile refrakcijske greške oka koje uzrokuju probleme s vidom, kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Laser koristi visoko preciznu tehnologiju za ispravljanje oblika rožnice i poboljšanje vida. Postupak traje obično između 15 i 30 minuta, ovisno o individualnom slučaju.

Je li laserska korekcija sigurna?

U ovom trenutku gotovo svaki laser koji se koristi za lasersku korekciju vida ima ugrađen sigurnosni sustav koji štiti od mogućih grešaka. Lasersko skidanje dioptrije spada u najsigurnije zahvate u medicini.

Koje metode laserske korekcije vida postoje?

Laserska korekcija vida najčešće se odvija dvjema metodama - PRK i LASIK. Obje mogu biti dodatno unaprijeđene upotrebom iDesigna, napredne dijagnostičke tehnologije koja mjeri oko na 1200 točaka kako bi napravila mapu vašeg vida. To omogućuje kirurgu da zahvat prilagodi baš vama kako bi se postigli što bolji rezultati.

Može li se laserskom korekcijom vida ukloniti staračka dalekovidnost?

Prezbiopija se može operirati laserskom metodom. Riječ je zapravo o jednom sistemu koji se zove monovision. Jedno oko se korigira na daljinu, a drugo na blizinu. To je zapravo najčešća operacija, dok danas postoje i druge opcije (ugradnja multifokalne leće i dr.). Monovision metoda je bez premca daleko najkorištenija opcija za operaciju pacijenata s prezbiopijom.

Može li se dioptrija vratiti nakon laserske korekcije vida?

Povratak dioptrije je u pravilu vezan za ekstremne dioptrije, znači za velike minuse, velike cilindre, velike pluseve, no čak i u tim slučajevima vrlo rijetko. Dakle, pet do 10 posto povratka dioptrije, na primjer, dioptrija od minus sedam, minus osam koje smatramo relativno visokom za ovu operaciju, može se vratiti u najgorem slučaju oko -0.5, ili -0.75. Ukoliko pacijentu taj 0.5 smeta, onda se dokorigira tri mjeseca iza operacije i nakon toga učinak je trajan.

Boli li lasersko skidanje dioptrije?

Operacija je neugodna ukoliko je čovjeka strah, međutim trajanje operacije je svega tridesetak sekundi i prije nego što se pacijent snađe, operacija je gotova i potpuno bezbolna. Nakon prolaska anestezije, dio pacijenata će reći da malo peče, da je malo nelagodno i da je osjećaj poput stare leće u oku, ali ta nelagoda nestaje sat-dva iza zahvata.

Koja je dobna granica za lasersku korekciju vida?

Iako se danas već radi i na djeci, dobna granica za lasersku korekciju vida je 18 godina – pravilo je da osoba bude punoljetna. Laserska korekcija vida danas se na djeci radi samo u iznimnim situacijama kod medicinski hitnih stvari, u slučajevima kada se dioptrija ne može drukčije tretirati.

Jeste li kandidat za lasersku korekciju vida?

Ono što je naravno jako važno je doći na pregled. Na tom pregledu će vam sa sigurnošću reći jeste li kandidat. Po našem iskustvu ogromna većina pacijenata koji dolaze su kandidati. Naprosto se raspon dioptrije koje radimo silno povećao, naročito s novim generacijama lasera.

Koliko traje oporavak?

Ovisno o metodi koju ste odabrali, različita je i brzina oporavka. Kod PRK metode, potpuni oporavak vida se očekuje tek za nekoliko tjedana. Kod LASIK metode već sljedeći dan možemo očekivati potpuni vid.

Isplati li se financijski laserska korekcija vida?

Laserska korekcija vida pozitivno je iskustvo koje mijenja život i koje može poboljšati mnoge aspekte svakodnevnog života. Uz konstantna ulaganja u kliničko, ali i administrativno osoblje te najmoderniju dijagnostičku i operativnu tehnologiju, Optical Express podiže ljestvicu više nego ikada prije. Cijena laserskog skidanja dioptrije ovisi o vrsti zahvata i osobnim zahtjevima, ali raspon cijena i mogućnosti plaćanja u Optical Expressu su kreirani tako da je zahvat pristupačan svim pacijentima uz pakete s popustima!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti