Otkriće T stanica možda dovede do novih tretmana za dijabetes tipa 1

Otkriće T stanica možda dovede do novih tretmana za dijabetes tipa 1

Otkriće T stanica možda dovede do novih tretmana za dijabetes tipa 1
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživački tim je otkrio ulogu T stanica kod dijabetesa tipa 1, a on bi mogao dovesti do novih mogućnosti liječenja za mlade pacijente.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koja najčešće napada djecu i mladež. Kod bolesnika s dijabetesom tipa 1, tijelo napada samog sebe uništavajući stanice koje proizvode inzulin u gušterači koja regulira glukozu.

Predvođeni Rusung Tanom, istraživački tim je identificirao veću prisutnost Th17 stanica (tip T stanica otkrivenih u 2005. Godini) kod djece s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 1.

„T stanice su bijele krvne stanice i ključni članovi imunološkog sustava koji kontrolira infekcije," objašnjava Tan.

„Kod zdravih osoba, Th17 stanice pružaju čvrstu obranu protiv bakterija i virusa predvodeći imunološki sustav da snažno napada zaražene ciljeve unutar našeg tijela."

Međutim, Th17 je povezan i s drugim autoimunim bolestima kao što je Crohnova bolest, što sugerira da mogu igrati i štetnu ulogu. Tretmani stvoreni da blokiraju Th17 stanice su trenutno u kliničkim ispitivanjima za ove bolesti.

„Povišene razine Th17 stanica kod bolesnika s dijabetesom tipa 1 sugeriraju da bi ove stanice također mogle igrati ključnu ulogu kod ranog razvoja ove bolesti kod mladih bolesnika," zaključuje Tan.

„Ovo otkriće otvara vrata za nove tretmane za dijabetes koji ciljaju Th17 stanice."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti