Otkrivena nova štetna masna stanica

Otkrivena nova štetna masna stanica

Otkrivena nova štetna masna stanica
  • Objavljeno: Srijeda, 04.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kao da masnoća nije dovoljno problematična, ukazao nam je istraživački tim s Medicinskog fakulteta u Coloradu koji je otkrio novu vrstu masnih stanica s potencijalno štetnim osobinama.

Nove masne stanice nastaju iz matičnih stanica u koštanoj srži te putuju kroz krvotok u masno tkivo. Istraživanje je također otkrilo da nove masne stanice muški i ženski ispitanici akumuliraju drugačije. Istraživanje će također možda pomoći objasniti vezu između vrsta pretilosti i srčanih i drugih bolesti.

Istraživanje su vodili dr. Dwight J. Klemm i dr. Susan M. Majka, a objavljeno je od strane Akademije za znanost Sjedinjenih Američkih Država.

„Naši rezultati su objasnili zašto je nakupljanje masnoća na određenim lokacijama u tijelu štetno za zdravlje", rekao je Klemm.

Prema Majki, istraživanje „može prepoznati načine kako spriječiti negativne posljedice kada osobe postaju starije ili dobivaju na težini."

Tijelo pohranjuje energiju u masnoći (u bijelim ili smeđim stanicama). Ali s vremenom previše masnoće može uzrokovati zdravstvene probleme.

U prošlim su istraživanjima na Sveučilištu u Coloradu istraživači pronašli vezu kod određenih masnih stanica i koštane srži. A činilo se da je jedan tip matičnih stanica (hematopoetske stanice) odlazio u krvotok i smještao se negdje drugdje.

Posljednje istraživanje, koje je koristilo laboratorijske miševe, ali se odnosi i na ljude, potvrđuje prošlo istraživanje. Ono pokazuje da te matične stanice putuju kroz krvotok u masno tkivo i tamo su sklone akumuliranju u duboku abdominalnu masnoću, prvenstveno kod žena. Ovaj novi tip masnoće može utjecati na sposobnost tijela da raspolaže masnoćama i šećerima, a može prouzročiti i upalne probleme. Rezultati također pomažu objasniti zašto se masnoća u različitim dijelovima tijela ponaša drugačije.

Istraživački tim trenutno detaljno istražuje koje su prijetnje po zdravlje koje uzrokuju te masne stanice te traže načine kako zaustaviti nastanak i nakupljanje štetnih masnoća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti