Opasnosti koje vam prijete ako ne perete posteljinu

Opasnosti koje vam prijete ako ne perete posteljinu

Opasnosti koje vam prijete ako ne perete posteljinu
  • Objavljeno: Subota, 07.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Čista posteljina bi trebala biti jedna od vaših obaveza. Razlog tome je što veliki dio života provedemo u krevetu, čak jednu trećinu, pa bi svatko od nas morao razmisliti o slinjenju, znoju, peruti i drugim stvarima koje ostavljamo između plahti. U idealnom slučaju, plahte biste trebali prati jednom tjedno ili barem svaki drugi tjedan. Na primjer, američka istraživanja su pokazala kako amerikanci plahte peru svakih 25 dana, a što i nije baš prema navedenim preporukama za očuvanje zdravlja.

Razlozi radi kojih ćete češće prati posteljinu

Grinje i gljivice

U krevetu svakodnevno ostaju milijuni stanica kože, skidaju se dok se valjate po krevetu. Sve te stanice kože koje ste ostavili svojim prevrtanjem po plahtama gomilaju se i čekaju na pranje, a dok se plahte ne operu mrtve stanice kože hrana su grinjama. Te sićušne životinjice svojim boravkom u našoj postelji ostavljaju izmet koji može izazvati alergije, astmu i ekceme. Ako ste alergični na grinje, posteljinu bi trebali oprati svaki tjedan.

Baš kao i ostaci ljudske kože, dlaka i perut kućnih ljubimaca također može postati dodatan izvor hrane grinjama. Isto tako, ljubimci poput pasa i mačaka mogu imati šugu, gljivične infekcije, kao na primjer lišajeve, koje se također mogu prenijeti na ljude pa stoga vam preporučamo da plahte mijenjajte jednom tjedno.

Mjesto na kojem se nalazi vaša glava dok spavate može biti puno gljivica - neke od njih mogu biti opasne za one koji imaju problema s astmom. Ako se punjenje vašeg jastuka može oprati, učinite to najmanje dva puta godišnje. Slijedite oznaku za njegu o tome kako možete oprati svoj jastuk. Obavezno ga isperite i osušite kako biste spriječili nastanak plijesni.

Stjenice

Ove životinjice žive na toplim mjestima u blizini ljudi, tako da je vaš krevet savršeno mjesto na kojem žele biti. Stjenice puze noću i hrane se tvojom krvlju, a nakon njihovog ugriza možete se probuditi s tragovima svrbeža.

Sa mjesta zaraženih kukcima, kao što su hoteli, spavaonice, apartmani, škole, kukce možete na svojoj odjeći prenijeti u vaš dom, zato je dobro da koristite sušilicu kako biste ubili kukce i njihova jajašca.

Bakterije i prljavština na jastučnicama

Rezultati laboratorijskih istraživanja, u kojima su uzeti brisevi s tjedan dana neopranih jastučnica, pokazali su kako neoprane jastučnice na kojima se nalaze stranice mrtve kože, znoja i sline skrivaju 17000 puta više kolonija bakterija od onih koje se nalaze na WC školjci.

Ako ste primijetili kako vas akne muče više nego inače, razlog tome mogle bi biti vaše neoprane jastučnice na kojima se nalazi prljavština, mrtva koža i bakterije. Iz tog razloga jastučnice bi trebali mijenjati češće nego ostatak posteljine, svaka 2-3 dana.

Također, ako ste vi ili vaš partner nedavno bili bolesni, bacite plahte u pranje kako biste se riješili bakterija ili virusa koje ste ostavili u krevetu spavajući bolesni. Naime, bakterije i virusi na mekim površinama mogu preživjeti i nekoliko sati, ovisno o kojem mikrobu se radi.

Ostaci hrane

Ako imate naviku grickanja hrane u krevetu ili to čine vaša djeca, a možda i spavate goli ili se pojačano znojite tijekom noći, to su dodatni razlozi da svoju posteljinu mijenjate tjedno ili češće.


Savjeti kako održati krevet čistim

Možda ste čuli da je najbolji način da započnete dan tako da napravite krevet, ali bilo bi mudro ne žuriti jer se vlaga nakuplja u vašim plahtama nakon svake noći vašeg sna. Kad se probudite, maknite pokrivače s kreveta i dajte svom krevetu priliku da se osuši. To će vaš krevet učini manje pogodnim mjestom za gniježđenje bakterija i grinja.

Posteljinu operite najtoplijom vodom predloženom na naljepnici za njegu, a nakon toga je osušite u sušilici. Istraživanja pokazuju da toplina sušilice može ubiti neke klice koje su preživjele pranje u perilici.

Također, ako su sigurne za boju, prilikom pranja plahti možete koristiti izbjeljivače, pogotovo ako čistite za bolesnom osobom.

Kod pokrivača provjerite jesu li strojno perivi i držite se rasporeda čišćenja spavaće sobe na način da prekrivače koji se ne mogu strojno oprati perete jednom u 2 mjeseca, a navlake za madrace perite četiri puta godišnje. Također, kada perete navlake za madrace, usisajte madrac kako biste usisali prašinu i prljavštinu koja se nalazi na njemu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije