Rizik od nesanice veći ako imate člana obitelji koji pati od nje

Rizik od nesanice veći ako imate člana obitelji koji pati od nje

Rizik od nesanice veći ako imate člana obitelji koji pati od nje
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je pokazalo kako je rizik da će netko patiti od nesanice 67 posto veći, ako član obitelji pati od nesanice.

Istraživački tim, na čelu s dr. Charlesom M. Morinom s odsjeka za psihologiju sa Sveučilišta Laval, došao je do ovih zaključaka nakon istraživanja koje je uključivalo 3.485 ljudi.

Sudionici su zamoljeni da odgovore na pitanja o njihovoj kvaliteti sna te o kvaliteti sna njihove uže obitelji, a sve tako u tri navrata u narednih 12 mjeseci.

Podaci su pokazali kako 40 posto ispitanika dolazi iz obitelji koja ima najmanje jednog člana koji pati od nesanice.

Većina ih ima jednu osobu u obitelji koja pati od nesanice (76 posto), no neki imaju dvije osobe (21 posto), ili čak tri (3 posto).

Rizik da će netko patiti od nesanice raste prema broju članova u obitelji s nesanicom, a on je točnije, 37 posto, 250 posto i 314 posto, za jednog, dva, ili tri člana obitelji s nesanicom.

"Iza obiteljske agregacije koju smo opazili, vrlo je vjerojatno odgovoran genetski faktor. Međutim, ne znamo da li je mehanizam fiziološki proces koji ometa spavanje ili je predispozicija za anksioznost," Top news prenosi izjavu Charlesa M. Morina.

Određeni stavovi o nesanici koja se prenosi od strane članova obitelji, također bi mogli biti uključeni, objašnjava istraživač.

"Naši rezultati upućuju kako bi rani psihološki tretman mogao koristiti osobama iz obitelji koje imaju problema s kroničnom nesanicom," za kraj zaključuje Charles M. Morin.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti