Nova strategija "Trojanskog konja" za borbu protiv raka jajnika

Nova strategija "Trojanskog konja" za borbu protiv raka jajnika

Nova strategija "Trojanskog konja" za borbu protiv raka jajnika
  • Objavljeno: Petak, 16.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski znanstvenici su uspješno isporučili lijek za kemoterapiju u stanice raka unutar malene mikročestice.

Istraživači s Queen Mary sveučilišta u Londonu, otkrili su kako lijek smanjuje tumore jajnika na životinjskom modelu za 65 puta više nego standardne metode koje se trenutno koriste.

"To je kao da smo ponovno imali bitku za Troju, ali u umanjenim razmjerima. Grci su prevarili Trojance tako što su im poklonili drvenog konja punog vojnika. A mi smo uspjeli izigrati stanice raka tako da na sličan način prihvate lijek ispunjen mikročesticama," Top News prenosi izjavu dr. Davidsona Ateha.

Dr. Ateh i njegove kolege otkrili su da ako oblože malene mikročestice koje su velike kao stoti dio promjera ljudske kose s posebnim proteinom CD95, ustvari mogu natjerati stanice raka da probave te čestice.

Čestice također mogu dostaviti dozu lijeka za kemoterapiju kojeg nazivamo paklitaksel.

Ključ njihova uspjeha je u tome što se CD95 pričvrsti na drugi protein kojeg zovemo CD95L, kojeg ćemo opet prije pronaći na površini stanica raka, nego na normalnim zdravim stanicama.

Kada se jednom pričvrsti, stanice raka probave CD95 i mikročestice s njima.

Unutar stanice, mikročestice mogu ispustiti lijek za kemoterapiju, koje onda ubijaju stanice kako bi se smanjila veličina tumora.

"Drugi istraživači su već primijetili da stanice raka mogu koristiti ovaj CD95-CD95L aranžman kako bi izbjegle uništivanje od strane imunološkog sustava, zbog čega imaju više proteina CD95L od normalnih stanica. A mi smo opet sve to uspjeli pretvoriti u našu prednost i uzeti vlastiti trik od raka stanica kako bismo ugurali našeg 'trojanskog konja' kroz vrata," ističe dr. Ateh.

"Ovo je dosta elegantan način, a ako bude funkcionirao u kliničkim postavkama, kao što se i nadamo da će uspjeti, pacijentima će se omogućiti bolji tretman s manje nuspojava," zaključuje koautor istraživanja Iain McNeish.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti