Šest lifestyle promjena koje učinkovito snižavaju krvni tlak

Šest lifestyle promjena koje učinkovito snižavaju krvni tlak

Šest lifestyle promjena koje učinkovito snižavaju krvni tlak
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Od povišenog krvnog tlaka pati gotovo trećina odraslih osoba u razvijenim zemljama. Najnovije američko istraživanje potvrdilo je da se određenim životni promjenama može izbjeći povišen krvni tlak, a samim time i smanjiti mogućnost od srčanog i moždanog udara Stručnjaci iz Boston's Brighama, Women's Hospitala i Harvard Medical Schoola predvođeni dr. Johnom Formanom odlučili su pratiti rizik od hipertenzije prateći životne navike preko 84.000 žena koje su imale normalan krvni tlak na početku istraživanja.

Pokazalo se da su te žene u periodu od 14 godina jednostavnim usvajanjem šest lifestyle pravila smanjile rizik od razvijanja visokog krvnog tlaka za čak 80 posto.

Šest pravila za smanjenje krvnog tlaka:

- održavanje normalne tjelesne težine,
- tjelovježba,
- zdrava prehrana,
- umjerena konzumacija alkohola,
- izbjegavanje bespotrebnih lijekova,
- uzimanje nadomjestaka za folnu kiselinu
.

'Pridržavanje samo jednog od ovih šest faktora smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka. Međutim, pridržavamo li se više ovih pravila, i rizik će biti sve manji', objašnjava dr. Forman.

Zdravije životne navike učinkovite su čak i kod soba u čijoj su obitelji zabilježeni slučajevi povišenog krvnog tlaka, a istraživanje je potvrdilo da je najvažniji faktor održavanje normalne tjelesne težine.

Bolesti srca i moždani udar svjetski su ubojica broj jedan, uzrokujući 17,5 milijuna smrti godišnje - od čega 80 posto otpada na siromašne ili srednje razvijene zemlje. Dobra je vijest da se bolesti srca i moždani udar u velikoj mjeri mogu spriječiti ako se uklone glavni rizični čimbenici kardiovaskularnog obolijevanja, kao što su pušenje, povišen krvni tlak, povišen kolesterol i šećer u krvi, premalen unos voća i povrća, prekomjerna tjelesna težina i pretilost te tjelesna neaktivnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti