Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stručnjaci naglašavaju važnost niskokaloričnih zaslađivača

Stručnjaci naglašavaju važnost niskokaloričnih zaslađivača

Stručnjaci naglašavaju važnost niskokaloričnih zaslađivača
  • Objavljeno: Srijeda, 21.11.2012.
  • Broj pregleda: 1.977
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 2008. godine više od pola milijarde odraslih diljem svijeta bilo je pretilo, dvostruko više nego 1980. godine. WHO upozorava da je pretilost povezana s povišenim krvnim tlakom, povišenim kolesterolom te povećanim rizikom od koronarnih bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa II i određenih tipova karcinoma.

Jedan od načina postizanja i održavanja zdrave tjelesne težine je uporaba niskokaloričnih zaslađivača umjesto šećera. Još je 2006. godine skupina znanstvenika u biltenu Britanske nutricionističke fondacije (British Nutrition Foundation) objavila rezultate prema kojima konzumacija niskokaloričnog zaslađivača aspartama umjesto šećera dovodi do smanjenja unosa energije za 10 posto, što bi moglo rezultirati smanjenjem tjelesne težine za 0,2 kilograma tjedno u odrasle osobe prosječne težine 75 kilograma. Opravdano je smatrati kako bi jednaka stopa gubitka težine bila uočena i kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom te pretilih osoba.

Penny Hunking, stručnjakinja za nutricionizam, u sklopu svog govora na Međunarodnoj konvenciji o znanosti, obrazovanju i medicini u sportu (ICSEMIS), službenom znanstvenom skupu Olimpijskih igara u Londonu, istaknula je: "Opće je priznata važnost redovite tjelesne aktivnosti i rekreacije u postizanju idealne tjelesne težine, no mantra jedite manje i vježbajte više zapravo je vrlo izazovna, s obzirom na to da vježbanje može i tjelesno i mentalno potaknuti apetit, pa čak i prejedanje. Upravo bi zato tjelesno aktivni ljudi trebali biti svjesni kalorija i energijske gustoće hrane i pića koje konzumiraju, jer ukoliko unesu puno više (skrivenih) kalorija nego što ih potroše, svrha će tjelesne aktivnosti biti umanjena. Niskokalorični zaslađivači ne potiču apetit te su stoga dobra alternativa onim visokokaloričnima."

Biopsihologinja i profesorica Marion Hetherington, istaknula je, također u sklopu ICSEMIS-a, zanimljivu vezu između ekološki prihvatljivih rješenja i zdravih navika ljudi: "Zdrava hrana i piće mogu pomoći potrošačima u donošenju zdravijih odluka, kao što su češća tjelesna aktivnost i rekreacija."

Upravo niskokalorični zaslađivači mogu biti važan dio zdravih odluka, osobito ukoliko se uzme u obzir da tjelesno aktivni ljudi imaju povećanu potrebu za tekućinom i raznim napicima.

Sportski znanstvenik profesor John Brewer u svojoj je prezentaciji istaknuo: "Svi, pa čak i vrhunski sportaši, moraju prije većih tjelesnih napora konzumirati povećanu količinu tekućine, a upravo će niskokalorični zaslađivači u napicima pomoći u tome da ta hidratacija organizma ima malo ili čak nula kalorija."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti