Srećom protiv raka dojke

Srećom protiv raka dojke

Srećom protiv raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 27.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Cancer pokazalo je da optimizam može igrati zaštitnu ulogu u borbi protiv bolesti, dok neugodna životna iskustva, kao što su gubitak roditelja ili razvod, mogu povećati rizik žene za rak dojke.

Istraživači, sa Izraelskog sveučilišta Ben-Gurion, proučili su 255 žena oboljelih od raka dojke, i 367 žena koje nisu imale rak.

Voditelj istraživanja, Ronit Peled, sa Fakulteta zdravstvenih znanosti spomenutog sveučilišta, komentirao je: S oprezom možemo reći da je proživljavanje više od jednog ozbiljnog ili srednje ozbiljnog nepovoljnog životno događaja faktor rizika za rak dojke među mladim ženama. U drugu ruku, sveukupni osjećaj sreće i optimizam može igrati zaštitnu ulogu, dodao je.

No, predstavnici britanske zaklade koja se bavi borbom protiv raka dojke Breakthrough Breast Cancer istakli su da je emocionalni stres vrlo subjektivan i da se teško može precizno izmjeriti.

Dr. Sarah Cant, djelatnica navedene zaklade rekla je: Žene koje su sudjelovale u ovom istraživanju intervjuirane su nakon dijagnosticiranja raka dojke pa su bile sklonije prisjećati se osjećaja poput depresije i straha.

Istraživanje nije uzelo u obzir niti druge faktore za koje se zna da doprinose raku dojke, kao što su obiteljska anamneza ili težina, na kraju je zaključila je dr. Cant.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti