Cjepivo za reumatski artritis

Cjepivo za reumatski artritis

Cjepivo za reumatski artritis
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Reumatski artritis je jedan od najčešćih oblika artritisa a karakteriziran je bolnom upalom u zglobovima i tetivama. Istraživanje je zasada samo u eksperimentalnoj fazi, no voditelj istraživanja, John Isaacs, istaknuo je kako je napredak koji je već postignut u istraživanju vrlo uzbudljiv.

Tehnika, koja se već upotrebljavala prilikom istraživanja raka, sastoji se od manipuliranja vlastitim bijelim krvnim stanicama pacijenata tako da se one razviju u stanice koje su poznate pod nazivom tolerantne dendritske stanice, a za koje se smatra da mogu suprimirati aktivnost imunološkog sustava.

Stanice se nakon manipuliranja vraćaju u koljeno pacijenata gdje bi trebale suprimirati vlastiti imunološki odgovor tijela koji kod ljudi oboljelih od reumatskog artritisa napada vlastito tijelo i uzrokuje upalu.

Profesor Alan Silman, koji je jedan od voditelja britanske zaklade za istraživanje artritisa, zaklade koja financira ovo istraživanje, rekao je kako bi ovakvo cjepivo moglo biti revolucionarni napredak u liječenju pacijenta koji boluju od reumatskog artritisa.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti