Stvorena super riža za dnevne potrebe pothranjenih

Stvorena super riža za dnevne potrebe pothranjenih

Stvorena super riža za dnevne potrebe pothranjenih
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Adelaidea su razvili super rižu kojom se nadaju da će riješiti problem poremećaja nedostatka željeza i cinka, a isto tako i problem pothranjenih u svijetu.

Dr. Alex Johnson objašnjava kako genetski modificirana riža ima do četiri puta više željeza te dvostruko više cinka od konvencionalne riže.

"Mi smo samo prevarili biljku kako bi mislila da nema dovoljno željeza," Top News prenosi izjavu znanstvenika.

"Natjerali smo biljku da misli da nema dovoljno željeza, pa je zato tražila i uzimala više željeza i pohranjivala ga u zrno."

Konvencionalnim tehnikama uzgoja znanstvenici nisu uspjeli postići čak ni pola razine potrebnih hranjivih tvari, tako da su se morali okrenuti biotehnologiji. Koristili su biljni virus, kako bi poboljšali aktivnost određenih gena koji se prirodno javljaju u riži.

Tim koji je uključivao istraživače iz sva tri sveučilišta u Južnoj Australiji te Sveučilišta iz Melbournea, prvi je koji je uspio uzgojiti rižu u stakleniku sa željenom razinom željeza i cinka.

Dr. Johnson očekuje kako će cijeli proces razvoja trajati oko desetak godina, tako da će proći još neko vrijeme prije nego ugledamo rižu bogatu željezom na policama supermarketa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti