U solarij ne bi smio ići nitko mlađi od trideset!

U solarij ne bi smio ići nitko mlađi od trideset!

U solarij ne bi smio ići nitko mlađi od trideset!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...posebno za ljude s osjetljivom kožom i velikim brojem madeža koji sve češće prerastaju u melanom.

Njemačka zabrana
Upravo stoga njemačke su se vlasti odlučile na prilično radikalan potez. Naime, u namjeri da spriječe porast melanoma, najzloćudnijeg oblika raka kože, u Njemačkoj su maloljetnicima zabranili posjet solarijima. Na takvu se odluku njemački parlament odlučio nakon što mu je predstavljeno opsežno istraživanje u kojem stoji da ljudima koji prije tridesete godine redovito posjećuju solarij prijeti čak 75 posto veća opasnost da obole od nekog oblika raka kože, a slično je upozorenje dala i Svjetska zdrastvena organizacija.

- Osim što izaziva starenje kože, solarij može izazvati brojna ošetećenja, od opeklina do raznih tipova raka kože - upozorava ugledna domaća dermatologica dr. Maja Ceković.

Ako vam to nije dovoljan znak za uzbunu te ako vam umjetno sunce i dalje bude draže od pravog (koje je također opasno), bitno je da se pridržavate savjeta i pravilnog služenja solarijem. Najvažnije je da se sunčate u servisiranim salonima koji redovito mijenjaju lampe. Naime, upravo su neispravne, tj. istrošene lampe glavni uzrok bolesti. Imate li svijetli ten, idite isključivo u slabije solarije i sunčajte se samo nekoliko minuta.

Trajno oštećenje vida
Ne nasjedajte na priče o pomlađujućim solarijima. Preporučljivo je prije izlaganja umjetnom suncu nanijeti zaštitnu kremu jer solariji dodatno isušuju kožu.

U solariju se ne biste smjeli sunčati više od pedeset puta godišnje (pod uvjetom da imate normalnu put), a ako imate osjetljivu kožu ili patite od proširenih vena, solarije zaobilazite u širokom luku. Obavezno zaštitite oči naočalama jer UVA zrake u solariju mogu trajno oštetiti vid.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti