9 načina na koje se vagina mijenja s godinama

9 načina na koje se vagina mijenja s godinama

9 načina na koje se vagina mijenja s godinama
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Vaša vagina stari baš kao i ostatak tijela. Kada se približite menopauzi, njezini dijelovi ne izgledaju niti funkcioniraju isto kao kad ste bili mlađi. Suhoća, opuštenost i druge povezane tegobe su sasvim normalne u ovoj fazi života, iako mogu uzrokovati probleme kada je u pitanju seksualni život i samopouzdanje. U nastavku otkrijte kroz koje sve promjene tijekom starenja prolazi vaša vagina.

1. Suhoća vagine

Hormon estrogen održava vaginu vlažnom. Kada razina estrogena padne u vrijeme menopauze, osjetljivo tkivo vagine postaje suho. Suhoća je jedan od najtežih simptoma menopauze jer može učiniti seks neugodnim ili čak bolnim. Za smanjenje trenja koristite lubrikant na bazi vode i redovito prakticirajte spolne odnose kako biste zadržali preostalu razinu vlažnosti.

2. Tkivo vagine postaje manje elastično

Osim suhoće, gubitak estrogena da tkivo vagine postane tanje i manje elastično. Ako ne prakticirate redovite spolne odnose, vaša vagina može postati kraća i uža, a spolni odnosi bolniji. Održavanje zdravog seksualnog života održat će vašu vaginu gipkom.

3. Seks postaje bolan

Suhoća i stanjivanje tkiva u vagini doprinose bolnim spolnim odnosima. S vremenom se osjetljiva tkiva mogu oštetiti i krvariti. Ne dopustite da vas strah od boli spriječi u zdravom seksualnom životu jer izbjegavanje seksa može pogoršati problem.

4. Broj stidnih dlaka se smanjuje

Vaša kosa prolazi kroz prirodne cikluse tijekom kojih neko vrijeme raste, a zatim ispada. Kako vaša kosa stari, ciklus rasta joj se skraćuje. U isto vrijeme, testosteron postaje dominantan hormon i potiče gubitak kose. Kada ispadne više kose nego što može narasti nove, uočit ćete područja na kojima fali kose. To se ne događa samo na tjemenu, već i na intimnom području.

5. Dlake postaju sijede

Iako svi znaju da kosa tijekom vremena postaje sijeda, pronalazak prvih sijedih dlaka na vagini mnogima predstavlja šok. Stidne dlake postaju sijede iz istog razloga kao i kosa na glavi - kako starite, pigmentne stanice unutar svakog folikula dlake umiru i prestaju proizvoditi kemijski melanin koji kosi daje boju. Kako se proizvodnja melanina usporava, vaše stidne dlake postaju sijede ili bijele.

6. Stidne usne postaju opuštenije

Tonus kože se pogoršava zbog gubitka elastina i kolagena koji je povezan sa starenjem. Slabljenje tonusa kože je vidljivo na vašem licu, ali i stidnim usnama. Ako vam opuštenost kože u intimnom području smeta kada nosite usku odjeću, postoje kirurški zahvati za učvršćivanje stidnih usana.

7. Mišići zdjelice slabe

Mišići vašeg zdjeličnog dna djeluju poput remena koji podupire vašu maternicu, mjehur, rektum i vrh vaše vagine. Porod i menopauza oslabljuju te mišiće, zbog čega se organi u vašoj zdjelici mogu spustiti. Ovo stanje se naziva prolaps. U nekim slučajevima organ se može spustiti u rodnicu i stvoriti izbočinu. Uređaji i medicinski postupci mogu ojačati poboljšati vaše zdjelične mišiće i ublažiti prolaps.

8. Izgled vulve se mijenja

Ako pomoću ogledala pogledate izgled vaše vagine, moguće da ćete primijetiti neke promjene. Jedna od tih promjena je boja tkiva koje postaje bljeđe, što je posljedica smanjenog protoka krvi zbog niže razine estrogena.

9. Česte urinarne infekcije

Bol prilikom mokrenja mogu biti znakovi infekcije mokraćnog sustava. U vašoj vagini se prirodno nalaze bakterije, od kojih su neke dobre, a neke loše. Gubitak estrogena tijekom menopauze mijenja mikrobiom vagine, uslijed čega se razmnožavaju loše bakterije. Vaginalna terapija estrogenom može povećati broj dobrih bakterija i smanjiti broj infekcija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije