Učinci vježbanja ovise o spolu i rasi

Učinci vježbanja ovise o spolu i rasi

Učinci vježbanja ovise o spolu i rasi
  • Objavljeno: Srijeda, 09.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Na korisnost tjelovježbe po zdravlje možda utječu spol i rasa, pokazuju nova istraživanja Rad se zasniva na podacima iz studije 'Rizik od arterioskleroze u zajednici', u kojoj je kasnih 80-ih godina sudjelovalo više od 15.000 sredovječnih Afroamerikanaca i bijelaca oba spola. Prema izvještaju u časopisu Journal of Lipid Research, ljudi koji su tjedno vježbali lagano sat vremena, ili umjereno pola sata, imali su povišenu razinu za srce zdravog HDL-a (dobrog kolesterola).

Blagom vježbom smatraju se aktivnosti kao što su šetnje, kuglanje ili dizanje utega, dok su umjerene vježbe napornije aktivnosti poput košarke, planinarenja ili modernog plesa.

Istraživački tim na čelu s dr. Keri Monda, sa Sveučilišta North Carolina u Chapel Hillu, također je utvrdio da pojačano vježbanje općenito značajno smanjuje proizvodnju štetnih triglicerida, ali samo kod bijelaca.Slično blagotvorno djelovanje vježbi na dobri kolesterol i trigliceride utvrđeno je i u drugim studijama.

Tim dr. Monda otkrio je također da povećana aktivnost snižava razinu začepljenja arterija LDL (lošim) kolesterolom, ali samo kod žena. Otkriveno je i da dodatna vježba smanjuje razinu ukupnog kolesterola, međutim samo kod crnkinja.

Te varijacije su za istraživački tim potpuna novost. Što se krije iza tih razlika? Istraživači nisu sigurni, ali pretpostavlja se da hormonalne razlike između muškaraca i žena, kao i genetske razlike između rasa, utječu na barem neki od njihovih nalaza.

Također priznaju da su neki podaci od sudionika studije prikupljeni putem upitnika i da korištenje te standardne tehnike u dugoročnim studijama ne jamči stopostotnu točnost rezultata. Ipak, Monda i njezini kolege ističu da njihov rad pruža dodatne dokaze da vježbanje ima blagotvoran učinak na HDL kolesterol i trigliceride.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti