Najčešći simptomi bolesti štitnjače

Najčešći simptomi bolesti štitnjače

Najčešći simptomi bolesti štitnjače
  • Objavljeno: Srijeda, 19.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolovi u mišićima i zglobovima

Osobe koje pate od hipotireoze vrlo često osjećaju bolove u mišićima i zglobovima, naročito na području ruku i nogu. Također, postoji povećan rizik od nastanka karpalnog tunela na području ruku, tarzalnog tunela i plantarnog fascitisa na području nogu. Osobe koje pate od hipertireoze mogu osjećati slabost ili bolove na području ruku i listova.

Bolovi u vratu

Naticanje vrata, bolovi i osjećaj nelagode na području vrata, poteškoće s gutanjem i promuklost glasa, mogu biti simptomi bolesti štitnjače. Povećanje štitnjače, poznato i pod nazivom guša, može biti simptom hipotireoze i hipertireoze.

Gubitak kose i osjetljivost kože

Prvi simptomi bolesti štitnjače se vrlo često počinju primjećivati na kosi i koži. Kada je u pitanju hipotireoza, kosa postaje oštra i suha, lako puca i pojačano opada. Koža postaje suha i gruba na dodir. Također može doći do gubitka dlaka na vanjskim rubovima obrva.

Kada je riječ o hipertireozi, može doći do pojačanog opadanja kose, kosa postaje tanka, a koža vrlo osjetljiva. Može se javiti i neobičan osip na području potkoljenice.

Probavne smetnje

Zatvor, koji ne prolazi bez obzira na lijekove i promjene prehrambenih navika, može biti posljedica hipotireoze. Dijareja, mekana stolica i sindrom iritabilnog kolona, su najčešće posljedica hipertireoze.

Menstrualni problemi

Teške, obilnije i bolnije menstruacije su često povezane s hipotireozom. Žene koje imaju hipertireozu, obično imaju kraće i lakše menstruacije, a njihov menstrualni ciklus je obično neujednačen. Žene koje imaju hipotireozu imaju povećan rizik od nastanka neplodnosti i pobačaja.

Visoka razina kolesterola

Visoka razina kolesterola, koja ne reagira na lijekove niti na promjene prehrambenih navika ili uvođenje redovite tjelovježbe, može biti simptom hipotireoze. Neobično niska razina kolesterola može biti znak hipertireoze.

Depresija i anksioznost

Depresija ili anksioznost, i napadi panike, mogu biti simptomi bolesti štitnjače. Depresija, čiji se simptomi ne ublažavaju nakon početka uzimanja antidepresiva, može biti posljedica hipotireoze. Hipertireoza je češće povezana s anksioznošću, napadima panike i bipolarnim poremećajima.

Nagle promjene tjelesne težine

Neobjašnjive promjene tjelesne težine mogu biti znak i hipotireoze i hipertireoze. Možda ne unosite dovoljno masti ili slijedite rigorozan program vježbanja. Ako je naglo mršavljenje ili debljanje objašnjivo, onda nemate razloga za brigu. No, ako suvišne kilograme ne možete izgubiti bez obzira na promjenu životnih navika ili se pak ne možete udebljati, postoji vjerojatnost da patite od bolesti štitnjače.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije