Varaždinski cipelcug – 7 restorana, 7 slijedova, 7 vina

Posjetite manifestaciju koja će se održati 7. lipnja 2025. i upoznajte baštinu Varaždina, grada čiji svaki kutak nosi priču o prošlosti koja je neminovno utkana i u njegovu bogatu tradicijsku kuhinju. Renomirani restorani i Kavana koji sudjeluju u ovom događanju dio su projekta Okusi hrvatske tradicije – Okusi tradicije varaždinskoga kraja.
Uputite se na cipelcug, svojevrsnu avanturu koja istražuje Varaždin kroz njegovu kulturnu i kulinarsku baštinu nudeći užitak blagovanja kroz osobitost tradicionalnih recepata i suvremenih kulinarskih tehnika. Okušajte se ovoj kombinaciji kulinarskih doživljaja i zanimljivih otkrića koja obećavaju nezaboravno iskustvo za sva čula.
Ispunite dan jednim novim doživljajem. Laganom vođenom šetnjom gradom kroz koju ćete Varaždin upoznati na drugačiji način, a sve to, u skladu s varaždinskom tradicijom blagovanja, oblikovati u jedinstveni ručak od sedam sljedova. Dodatno, svaki ćemo slijed obogatiti čašom odabranog vina.
Što vas očekuje?
Laganom šetnjom posjetit ćemo sedam renomiranih varaždinskih ugostiteljskih objekata u kojima za vas šefovi pripremaju kulinarski doživljaj inspiriran i kreiran na podlozi tradicije i osobitosti lokalnih namirnica.
Sve ćemo započeti u Restoranu hotela Varaždin gdje nas u priču uvode s okusima klipića, jednog od simbola varaždinskog kulinarskog umijeća, te s tri namaza – namazom od bučinih sjemenki, od svježeg sira i namazom od čvaraka.
Dvadesetak minuta kasnije u Restoranu Garestin, kao toplo predjelo očekuju nas Domaći trganci s raguom od telećeg mesa i svježih vrganja.
Šetnju nastavljamo do Restorana Šanjek koji će poslužiti tradicijsko jelo na žlicu Gulaš bake Šanjek, gulaš od junećeg mesa s noklicima, koji se obvezno po tradiciji u ovom objektu blaguje uz čašu dobrog gemišta.
Nastavljamo šetnju do središta grada i Restorana Verglec gdje ćemo otkriti priču o imenu restorana, a potom okusiti Varaždinsko pečenje s hajdinom kašom, tradicijsko jelo varaždinske građanske kuhinje.
Prije nego što nastavimo s blagovanjem glavnih jela obići ćemo Županijsku palaču i njen posjetiteljski centar.
Potom ćemo kratko prošetati središtem grada do Restorana August koji se smjestio tik do Gradske tržnice. Šef kuhinje pripremit će nam Pureća prsa punjena mlincima u omotaču od domaćeg špeka.
Slijedi šetnja do Restorana Bedem, jedinog varaždinskog restorana s Michelin preporukama, u kojem nas očekuje specijalitet kuće Svinjeći file u krusti od bučinih sjemenki s pireom od buče. I ovdje, kao i u svim prethodnim restoranima, blagovanje ćemo začiniti čašom odabranog vina.
Staro je pravilo da svaki ručak završava desertom. Tako će i naša šetnja, nakon što prošećemo bedemima Staroga grada, i napravimo pokoji selfi uz jednu od najpoznatijih varaždinskih atrakcija, završiti u Kavani Grofica Marica na središnjem varaždinskom trgu, popularnom Korzu. Ovdje nas čekaju osvježavajući slatki okusi iz nekadašnje varaždinske plemenitaške kuhinje, okusi Pavlove s kremom od vanilije i sa sezonskim voćem uz izbor čaše Traminca ili Kave. I na kraju našeg druženja, preostaje još da u svakoj grupi najsretnijim sudionicima našeg prvog varaždinskog kulinarsko-vinskog cipelcuga podijelimo nekoliko nagrada.
Šetnja s blagovanjem i usputnim upoznavanjem najzanimljivijih varaždinskih znamenitosti i osobitosti traje 5:30 sati od čega na šetnju otpada oko 2:00 sata.
Maksimalan broj sudionika grupe je 15 osoba.
Vrijeme polaska:
- 1. grupa u 10:00 sati
- 2. grupa u 10:45 sati
- 3. grupa u 11:30 sati
Mjesto polaska: Hotel Varaždin, Trg Kralja Petra Svačića 1a.
Cijena karte: 75 eura
Parkiranje automobila moguće na obližnjim parkirnim mjestima u neposrednoj blizini hotela (Kolodvorska ulica, Ulica Julija Merlića ili na parkiralištu pokraj Željezničkog kolodvora - magazin) Dolazak najkasnije 10-15 minuta prije utvrđenog termina grupe.
Svaka grupa tijekom cijelog obilaska ima svog pratitelja.
Ulaznice možete kupiti u sustavu Eventim klikom na link.
-
Recept dana
Shakshuka
30 min12345 -
Recept tjedna
Brzi kolač s višnjama
45 min12345 -
Recept mjeseca
Torta od mrkve i sira
50 min12345