Omiljeni božićni kolačići: Jednostavan recept za čokoladne raspucance

Omiljeni božićni kolačići: Jednostavan recept za čokoladne raspucance

Omiljeni božićni kolačići: Jednostavan recept za čokoladne raspucance
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.12.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Raspucanci su jedni od najpopularnijih blagdanskih keksića već dugi niz godina. Osim što plijene pažnju svojim prepoznatljivim izgledom i klasično omiljenim čokoladnim okusom, prilično se jednostavno pripremaju. Ako su vam se raspuknuli i po površini imaju nejednake pruge, a unutra su ostali meki i sočni, uspjeli su vam i garantirano će nestati dok ste rekli keks.

Kako biste pripremili raspucance, bit će vam potrebni uobičajeni sastojci poput brašna, kakaa, šećera i maslaca, a posebno je zanimljivo da se ovi kolačići, kako bi se raspuknuli, prije pečenja valjaju u šećer u prahu. Taj je proces vrlo brz i jednostavan, a raspucancima osigurava ukras koji će svi za stolom primijetiti i posegnuti za njima.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca (omekšanog)
  • 200 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica vanilin šećera
  • šećer u prahu za valjanje

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
  2. U drugoj posudi mikserom umutite maslac, smeđi šećer, jaja i vanilin šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.
  3. Dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
  4. Tijesto stavite u hladnjak na 1-2 sata.
  5. Oblikujte male kuglice tijesta, valjajte ih u šećer u prahu te ih slažite na lim za pečenje.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 10-12 minuta.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije