Želite li biti pametniji, pokrenite svoje tijelo

Želite li biti pametniji, pokrenite svoje tijelo

Želite li biti pametniji, pokrenite svoje tijelo
  • Objavljeno: Utorak, 12.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Redovitim vježbanjem za sebe možemo učiniti puno više od podizanja guze i smanjenja celulita na bedrima. Možemo nabildati svoj mozak.

Profesionalni sportaši, ali i osobe koje redovito vježbaju ne samo da imaju bolje tijelo, već i bolji mozak, čvrsto je potvrdilo nekoliko znanstvenih studija, kako piše LiveScience.

Znanstvenici tvrde kako imaju do sada najčvršće dokaze da pravilna, balansirana prehrana i redovita tjelesna aktivnost pružaju najbolji štit od mentalnih poremećaja.

Neke znanstvene studije isključile su prehranu i bavile su se samo utjecajem tjelesne aktivnosti na mozak. Rezultati su zapanjujući. Osobe koje se trude biti tjelesno aktivne brže uče, više pamte, bistrije razmišljaju i brže se oporavljaju od ozljeda mozga kao što je moždani udar.

Oni su također "otporniji" na depresiju i opadanje kognitivnih funkcija koje se povezuje s procesom starenja.

Zašto vožnja biciklom utječe na mozak?

Vježbanje je kao i gladovanje, stres za naš organizam. Određene vrste stresa ponekad mogu biti dobre za naš mozak ? vjeruje Fernando Gomez sa UCLA-a.

Zbog toga što troše kalorije, aerobne vježbe predstavljaju napad na naše rezervoare energije. Upravo zbog takvog napada organizam pokreće mehanizam očuvanja onoga što mu je najvrjednije: mozak. Za razliku od stanica u manje osjetljivim organima, neuroni su iznimno osjetljivi na prekid opskrbe energijom. Ukoliko ne dobiva energiju, neuron umire za samo jednu minutu. Upravo zbog toga cijeli organizam štiti mozak.

Kao uzročnik blagog stresa, tjelovježba je odlična alternativa za postizanje pozitivnog učinka kakav na tijelo ima povremeno gladovanje.

Što se to događa u mozgu?

Osim što čuva mozak, vježbanje i poboljšava moždane funkcije. Kako to radi? Kada se brzo krećemo, mozak počne ispuštati kemikalije, tzv. faktore rasta. Oni su poput melema za neurone. Čine ih jačima, zdravijima i poboljšavaju njihovu sposobnost učenja.

Kad dođu u doticaj s faktorima rasta, stari se neuroni popravljaju i jačaju svoje međusobne veze, ali se i rađaju novi neuroni. Krvne žile unutar neurona također pozitivno reagiraju na faktore rasta i tako brže prenose glukozu i druge nutrijente.

Zbog svih tih procesa, redovita tjelovježba poboljšava našu sposobnost razmišljanja, učenja i pamćenja.

Da bismo postigli ovaj učinak, dovoljno je baviti se nekakvim sportom svaki drugi dan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti