Vježbama snage ojačajte mozak!

Vježbama snage ojačajte mozak!

Vježbama snage ojačajte mozak!
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Provedeno je istraživanje na pacijentima u dobi između 55 i 68 godina s blagim kognitivnim oštećenjem. Oni imaju veći rizik od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti od koje je 2016. godine oboljelo 47 milijuna ljudi širom svijeta.

Istraživanjem se željela dokazati povezanost između fizičke aktivnosti i stabilnosti, i funkcije mozga. U istraživanju je sudjelovalo 100 sudionika koji su bili podijeljeni u 4 skupine i dodijeljene su im razne aktivnosti. Aktivnosti su uključivale vježbe snage i placebo ekvivalent u obliku istezanja, te računalni kognitivni trening i njegov placebo ekvivalent.

Isprobajte ovih 7 namirnica koje se bore protiv Alzheimerove bolesti i demencije!

Kognitivni trening i placebo aktivnosti nisu donijeli kognitivna poboljšanja. Međutim, vježbe snage su pokazale rezultate i povezanost između povećanja mišićne mase i funkcije mozga. Potrebno je vježbati visokim intenzitetom barem dva puta tjedno kako bi mozak izvukao maksimalnu korist. Istraživanje je pokazalo jasnu uzročno-posljedičnu vezu između povećanja mišićne snage i poboljšanja funkcije mozga kod bolesnika iznad 55 godina. Vježbanje posredno sprječava pojavu Alzheimerove bolesti, smanjuje rizik od kognitivnog oštećenja i jača kardiovaskularno zdravlje. Fizička aktivnost također poboljšava druge kognitivne procese, kao što su selektivna pažnja, planiranje, organiziranje i rješavanje zadataka.

S godinama se hipokampus smanjuje što dovodi do kognitivnih oštećenja. Međutim, aerobna tjelovježba povećava prednji hipokampus za 2%, što može poboljšati prostornu memoriju.

Autori ovog istraživanja ističu da ostaje nejasno zaustavlja li fizički trening degenerativne učinke starosti ili potiče neke druge mehanizme. Iako je mišićna snaga jasno povezana sa kognitivnim sposobnostima, mehanizam iza nje još uvijek nije u potpunosti vidljiv.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti