Željezo i cink ublažavaju PMS

Željezo i cink ublažavaju PMS

Željezo i cink ublažavaju PMS
  • Objavljeno: Srijeda, 27.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnoge žene se prije početka menstruacije osjećaju naduto, razdražljivo i depresivno. Ovo su najčešći simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS), a američki znanstvenici tvrde da ih željezo i cink mogu ublažiti.

U istraživanju, koje je trajalo 10 godina, je sudjelovalo 3000 žena u dobi od 25 do 42 godine. Znanstvenici su proučavali njihove prehrambene navike.

Rezultati su pokazali da žene koje su svakodnevno uzimale 20 miligrama željeza imaju za čak 35% smanjene simptome PMS - a.

PMS predstavlja problem velikom broju žena. Simptomi PMS - a mogu varirati, od fizičkih do emocionalnih. Tako brojne žene osjećaju pojačanu osjetljivost grudi, žudnju za hranom, pojačani umor i nagle promjene raspoloženja.

"Rezultati istraživanja su nas iznenadili jer nikada nismo pomislili da željezo može biti toliko učinkovit u ublažavanju simptoma PMS - a", izjavila je prof. Elizabeth Bertone-Johnson.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology, ističu da je željezo važan dio prehrane.

Osim željeza, učinkovit se pokazao i cink. Naime, žene koje su uzimale najmanje 15 miligrama cinka dnevno također osjećaju smanjenje simptoma PMS - a. Nažalost, jedino se suplement cinka pokazao učinkovitim.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti