Mediteranska prehrana čuva srce

Mediteranska prehrana čuva srce

Mediteranska prehrana čuva srce
  • Objavljeno: Utorak, 26.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prehrana bogata maslinovim ulje, orašastim plodovima, svježim voćem i povrćem, ribom i crnim vinom djeluje blagotvorno na srce, potvrđuju španjolski znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo 7500 muškaraca i žena. Na početku istraživanja, koje je trajalo 5 godina, sudionici su bili stari između 55 do 80 godina. Niti jedan sudionik nije imao povijest srčanog i moždanog udara, kao ni bolesti kardiovaskularnog sustava, ali su bili prisutni faktori rizika kao što su dijabetes tipa 2, pušenje, visoki krvni tlak i visoka razina kolesterola.

Sudionike su podijelili u 3 grupe prema načinu prehrane:

  • Niskomasna prehrana
  • Mediteranska prehrana temeljena na maslinovom ulju
  • Mediteranska prehrana temeljena na orašastim plodovima

Sudionici koji su jeli mediteransku prehranu temeljenu na maslinovom ulju su tjedno konzumirali čak 1 litru maslinovog ulja. Oni koji su jeli mediteransku prehranu temeljenu na orašastim plodovima su svakodnevno konzumirali oko 30 grama orašastih plodova različitih vrsta.

Također su konzumirali svježe voće i povrće, ribu i crno vino. Mogli su jesti bijelo meso, ali su uzbjegavali crveno meso i mesne prerađevine.

Sudionici koji su jeli niskomasnu prehranu konzumirali su obrane mliječne proizvode, kruh, krumpir, voće i povrće i nemasnu ribu. Izbjegavali su ulja, pečenu i prženu hranu, orašaste plodove, crveno meso, mesne prerađevine i masnu ribu.

Na kraju razdoblja istraživanja, čak 288 sudionika je razvilo kardiovaskularne probleme, od kojih je 109 bilo u grupi ljudi s niskomasnim tipom prehrane, njih 96 je bilo u grupi s mediteranskom prehranom koja se temelji na maslinovom ulju, a njih 83 je bilo u grupi s mediteranskom prehranom koja se temelji na orašastim plodovima.

Grupa sudionika koja je konzumirala mediteranski tip prehrane imala je za čak 30% manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici ističu da je mediteranska prehrana gotovo najzdravija vrsta prehrane. Uključuje svakodnevni unos važnih nutrijenata koji štite cjelokupno zdravlje, prenosi EverydayHealth.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti