Sve tajne savršeno pečenog odojka

Sve tajne savršeno pečenog odojka

Sve tajne savršeno pečenog odojka
  • Objavljeno: Subota, 21.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Božićni stol bogat je raznoraznim jelima, a teško ga je zamisliti bez tradicionalne sarme, purice, ali i odojka koji se sprema u brojnim kuhinjama diljem Hrvatske. Za razliku od drugih božićnih jela, u pripremi odojka možemo pogriješiti već u samom startu, odnosno pri samoj kupnji mesa. Kako kupiti onaj savršen komad mesa i na koji način ga spremiti, otkriva nam food blogerica Kasandra Draganić, koja stoji iza food bloga Forking Croatia.

Koji komad odojka kupiti i kako ga pripremiti?

Prvi i glavni korak prilikom pripreme onog savršenog odojka jeste odabir prikladnog komada mesa. Draganić ističe kako sami odabir ovisi i osobnim željama. Ona preferira prednju četvrtinu odojka jer je taj dio mesa sočniji i ima više kostiju. Naglašava da svi oni koji vole krto meso, trebaju odabrati zadnju četvrtinu buta. Nakon što odaberete onaj savršen komad mesa, potrebno ga je pripremiti za pečenje i to ne na dan kad ga planirate pripremati.

“Meso odojka dan prije pečenja samo posolim i ostavim na hladnom i suhom mjestu do dva sata prije pečenja kad ga ostavim da dođe na sobnu temperaturu”, objašnjava Draganić.

U nastavku ističe kako su dobro pogođena temperatura i podlijevanje prijatelji savršeno pečene kože odojka. Kako određujemo tu dobro prilagođenu temperaturu? Temperatura treba biti od 200 stupnjeva, a odojak pečemo sat vremena po kili mesa.

“Meso mora biti suho i na sobnoj temperaturi prije pečenja, te možete isprobavati i druge trikove, recimo da zarežete kožicu nekoliko milimetara da sokovi i masnoća iz odojka izađu na površinu mesa.”

Koji prilog odabrati uz božićni odojak?

Draganić kao prilog uz božićni odojak predlaže krumpir koji se pekao s mesom u pećnici te je skupio sočnost od pečenja. Dobar odabir je i francuska salata i domaći komad kruh. Njen prijedlog uključuje i salatu od krumpira ili grata, a savjetuje i malo eksperimentiranja s receptima te malo odmicanja od tradicije.

“Najdraži mi je svakako odojak s ražnja, no pošto je to rezervirano za posebne prilike, pećnica je rješenje. Ono neizostavno je svinjska mast koju zagrijem i s vrelom masti zalijem prethodno dobro posoljenog i osušenog odojka. Pečem ga u pećnici koju zagrijem na maksimum, pa nakon 15-ak minuta spustim temperaturu na 200 °C te se peče po kili mesa sat vremena uz stalno podlijevanje sa sokovima i masnoćom koja se skuplja u protvanu, a volim tu i tamo zaliti meso i s malo piva. To radim i s ostalim pečenjima. U protvan ubacim i krumpir nakon sat vremena pečenja, dobro ga uvaljam u masnoću i taman omekša i popije sve sokove dok je odojak pečen, a kao prilog već čeka francuska salata. I blagdani mogu početi”, za kraj objašnjava Draganić.

Vezani članci:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije