Zašto kitimo božićno drvce?

Zašto kitimo božićno drvce?

Zašto kitimo božićno drvce?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Blagdansko vrijeme pravo je vrijeme za štovanje tradicije i narodnih običaja koji se po mnogočemu razlikuju u raznim dijelovima svijeta. I dok se u zapadnim zemljama u blagdansko vrijeme vješaju grančice imele, u istočnima se pale menore, ali cijelom svijetu postoji jedan zajednički običaj, a to je – kićenje božićnog drvca.

Božićno drvce može se okititi na razne načine, s ukrasima i svjećicama različitih boja. No, svima je zajednička jedna stvar, a to je sami proces ukrašavanja. Vjerojatno se pitate tko je prvi započeo tu tradiciju, a legenda kaže da je ukrašavanje božićnog drvca među prvima provodio i popularizirao Martin Luther, protestant i reformator u Njemačkoj tijekom 16. stoljeća te da je jedan od pobornika kićenja.

Kako se protestantizam širio, tako se prenosila tradicija, a zbog popularnosti zapadnih običaja sve su zemlje počele prihvaćati božićne običaje koji su se štovali u Americi.

No, kako smo i naveli, to je samo legenda, a povijesne činjenice o prvom kićenju bora još uvijek nisu potvrđene.

Tradicija možda dolazi od vjerovanja iz davnina kad su zimzelene biljke predstavljale vječni život i koristile se u vjerskim prikazima. Zato su kršćani u svojim domovima gradili piramide ili donosili stabla različitih vrsta i ukrašavali ih za vrijeme blagdana.

Prije nego što su plastični i stakleni ukrasi postali obavezni dio dekoracije, na božićno drvce stavljalo se svježe voće i povrće te ručno izrađeni ukrasi, a Martin Luther je, želeći sjaj kakvog stvara prava svjetlosti, stavio je na bor svijeće kako bi oponašale treperenje svjetla.

Nakon dolaska u Sjevernu Ameriku, brojni irski i njemački doseljenici izborili su se da Božić postane državni blagdan, a komercijalizam koji se javio krajem 19. stoljeća omogućio je da prosinac postane mjesec u kojem se najviše troši, a kićenje božićnog drvca tradicija i umijeće.

Bez obzira na sve druge ukrase i dekoracije, božićno drvce ostalo je centar svakog doma, a u brojnim državama svijeta okićeno božićno se drvce postavlja na glavni trg, uz ceremoniju paljenja lampica, na kojem sudjeluje mnoštvo ljudi.

Najpoznatije božićno drvce stoji u Rockefeller Centeru u New Yorku, a svi oni koji ga nemaju priliku vidjeti uživo, mogu putem interneta prikupiti ideje i potruditi se da njihovo ovogodišnje drvce bude posebno i unikatno. Važno je da ono unese veselje u vašu obitelj, a obiteljsku tradiciju (poput prijedloga da najmlađi kite drvce) možete stvoriti i sami.

Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije