Kako odmah spustiti krvni tlak?

Kako odmah spustiti krvni tlak?

Kako odmah spustiti krvni tlak?
 • Objavljeno: Četvrtak, 08.08.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Lijekovi

Razina krvnog tlaka je normalna ako je oko 120/80mmHg (sistolički/dijastolički). Krvni tlak koji je iznad 140/90 se smatra visokim krvnih tlakom, odnosno hipertenzijom. Nedijagnosticirana i neliječena hipertenzija može uzrokovati probleme kao što su srčani udar, srčane bolesti, bolesti bubrega, problemi s vidom i brojne druge bolesti i tegobe. Stoga je jako važno redovito mjeriti razinu krvnog tlaka i poduzeti sve mjere da bi on bio normalan.

Najčešći uzročnici hipertenzije su:

 • starost
 • genetske predispozicije
 • stres
 • pretilost
 • manjak fizičke aktivnosti
 • nezdrava prehrana, prekomjeran unos soli
 • alkohol
 • pušenje.

Visok krvni tlak se često zanemari jer se manifestira onog trenutka kada je već opasan po život. Najčešći simptomi uznapredovale hipertenzije su glavobolje, vrtoglavica, nemir, poteškoće s vidom i povraćanje.

Iako je opasan za zdravlje, dobra vijest je da su dostupni različiti oblici liječenja i kontroliranja razine krvnog tlaka. Ako se otkrije dovoljno rano, često je sasvim dovoljno promijeniti životne navike, naročito prehrambene.

Kada je razina krvnog tlaka jako visoka, potrebno ju je spustiti što prije. Postoje različiti načini spuštanja krvnog tlaka, ali za trenutno spuštanje krvnog tlaka su se pokazali učinkovitima samo lijekovi. Prehrambeni proizvodi i suplementi mogu pomoći u reguliranju razine krvnog tlaka na svakodnevnoj bazi, ali neće biti toliko učinkoviti kada ga treba odmah spustiti jer je život pojedinca ugrožen.

Lijekovi za snižavanje tlaka mogu se uzimati zasebno ili u kombinaciji s drugim lijekovima, a najučinkovitiji su:

ACE inhibitori

Inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima šire krvne žile, pospješuju cirkulaciju i smanjuju opterećenje srca. Sprječavaju oštećenja krvnih žila u bubrezima.

BAR

Blokatori angiotenzinskih receptora blokiraju određene kemijske spojeve koji su zaslužni za sužavanje krvnih žila. Ne bi se smjeli uzimati zajedno s ACE inhibitorima.

Diuretici

Odmah će spustiti krvni tlak jer će potaknuti oslobađanje viška vode i soli iz krvi.

Beta blokatori

Smanjuju opterećenje srca i blokiraju učinak adrenalina i noradrenalina na srce i krvožilni sustav.

Blokatori kalcijskih kanala

Smanjuju razinu kalcija u stanicama srca i smanjuju kontrakcije srca dok pumpa krv.

Ovi lijekovi će odmah spustiti krvni tlak. Nakon što se počnu redovito uzimati, unutar nekoliko tjedana primijetit ćete regulaciju krvnog tlaka na svakodnevnoj bazi. Lijekovi nisu dugoročno rješenje i njihovo prekomjerno uzimanje može uzrokovati vrtoglavicu, dehidraciju, grčeve u mišićima i nepravilne otkucaje srca.

Lijekove treba odobriti vaš liječnik i morate se držati propisane doze. On će vas vjerojatno savjetovati da pripazite na prehranu i počnete svakodnevno vježbati laganim intenzitetom. Pušenje i alkohol mogu utjecati na djelovanje ovih lijekova.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije