Hrana i lijekovi - što smijete kombinirati

Hrana i lijekovi - što smijete kombinirati

Hrana i lijekovi - što smijete kombinirati
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Još neki utjecaji hrane

Masna hrana usporava pražnjenje želuca mnogo jače nego hrana bogata proteinima ili ugljikohidratima. Kod konzumiranja masnije hrane lijek će biti duže izložen djelovanju enzima probave koji smanjuju njegovo djelovanje. Ovo se posebno odnosi na antibiotike, koji bi se trebali uzimati između dva obroka.

Mlijeko i mliječni proizvodi svojim sadržajem kalcija mogu smanjiti apsorpciju tetraciklinskih antibiotika Doksiciklina, Hiramicina i Geomycina.

Pojedine vrste sireva (cheddar, parmezan) mogu kočiti djelovanje antidepresivnih lijekova, što je posebno izraženo u slučaju lijekova baziranih na djelovanju monooksigenaza. Zbog istog razloga dobro je izbjegavati mliječne proizvode, bakalar i feferone.

Biljna vlakna, a naročito pektin (kojeg ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lijekova. To najviše vrijedi za Digoksin, jedan od lijekova za srčane bolesnike i Acetaminofen, koji je se koristi kod raznih vrsta bolova.

Kuhano ili pečeno povrće, primejrice luk, može povećati učinak pojedinih lijekova (Varfarin), dok tamnozeleno povrće bogato vitaminom K koči učinak lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi.

Kofeinski napitci (kava, čaj, Coca-Cola) mogu u kombinaciji s neuroleptičkim lijekovima (flufenazin, haloperidol koji se nalaze pod trgovačkim nazivom Moditen i Haldol) spriječiti njihovu apsorpciju i djelovanje. Ti lijekovi otežavaju razgradnju kofeina koji zbog duljeg zadržavanja u organizmu ubrzava srčani ritam i pretjerano stimulira središnji živčani sustav.

Alkohol se ne preporučuje ni u jednoj kombinaciji s lijekovima, a posebno s antihistaminicima, analgeticima i antidepresivima. Opasno ga je konzumirati i s lijekovima koji se koriste za liječenje dijabetesa jer može dovesti do opasne hipoglikemije.

Mnogo lijekova može ući u interakciju sa sokom od grejpa. Među njima su lijekovi za liječenje visokog kolesterola, alergije, depresije, visokog tlaka, boli, impotencije, lijekovi koji se uzimaju prilikom transplantacije, lijekovi za liječenje raka.

Grejp je specifičan po tome što se neki sastojci iz njega razgrađuju preko jetrenog enzima, koji je onda prezaposlen i ne može obavljati očekivanu razgradnju lijekova. Stoga u krv počinju dospijevati neočekivano veće količine lijeka i lijek onda postaje otrov jer ga ima previše.

Osobe koje uzimaju antibiotike i piju grejp mogu patiti od infekcije duže nego što je uobičajeno. Srčani bolesnici koji uzimaju antihipertenzive neće uspjeti standardnom dozom lijeka sniziti krvi tlak. Osobe koje uzimaju antidepresive mogle bi osjetiti višak ili manjak energije. Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule i piju prirodni sok od grejpa mogle bi zatrudnjeti jer tablete u kombinaciji s ovim voćem imaju manji učinak.

Isto tako kao što hrana može utjecati na učinkovitost lijeka, lijek se može uplitati u metabolizam i utjecati na sposobnost tijela da koristi nutrijente iz hrane. Najbolji primjer je pretjerana upotreba laksativa. Česta i duga upotreba ovih lijekova onemogućuje adekvatnu apsorpciju vitamina A, D, E i K.

Aspirin i Andol ne bi se trebalo uzimati na prazan želudac jer može uzrokovati mučninu i povraćanje. Također izaziva pojačano gubljenje vitamina C. Stoga je uz ovakve lijekove preporučljivo uzimanje i vitamina C te hrane bogate željezom i kalijem.

Fenobarbital (hipnotik, antikonvulziv) može izazvati mučninu i povraćanje, a može uzrokovati smanjeno stvaranje vitamina D u organizmu, što s vremenom može dovesti do stvaranja rahitisa i osteoporoze.

Triamteren (diuretik) može izazvati povraćanje, dijareju i bolove u trbuhu. Preporučljivo je ovaj i slične lijekove uzimati s hranom ili odmah nakon jela.

Kortikosteroidi koji imaju jako široku primjenu i nalazimo ih u mnogim lijekovima (za liječenje kožnih bolesti, alergijske i autoimune bolesti, reumatske bolesti, upale oka i uha, nekih oblika leukemije, nekih bolesti probavnog trakta, upala jetre) koče apsorpciju kalcija, povisuju razinu lipida u krvi, stimuliraju apetit, pa mogu uzrokovati povećanje tjelesne mase. Kako bi se želučana sluznica zaštitila od potencijalne iritacije, ovaj lijek treba uzimati zajedno s jelom ili neposredno nakon obroka. Osobe koje uzimaju kortikosteroide trebale bi uzimati hranu bogatu proteinima, vitaminom D i kalcijem.

Osim navedenih, postoji još niz drugih interakcija s hranom. Stoga bi bilo poželjno prije konzumacije lijeka, osobito onog koji uzimate bez recepta, da se posavjetujete s liječnikom ili farmaceutom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije