Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Preeklampsija

Preeklampsija

Preeklampsija
  • Objavljeno: Subota, 09.04.2011.
  • Broj pregleda: 14.688
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je preeklampsija?

Preeklampsija je složen poremećaj koji utječe na 3 do 8 posto trudnica. Ženi se dijagnosticira preeklampsija ako ima visok krvni tlak i proteine u urinu nakon 20 tjedana trudnoće. Moguća je preeklampsija prije 20 tjedana, ali samo u rijetkim slučajevima, kao što je molarna trudnoća.

Preeklampsija se najčešće pojavljuje nakon 37 tjedana trudnoće, ali se može razviti u bilo kojem trenutku tijekom druge polovice trudnoće, uključujući i tijekom poroda ili čak i nakon poroda - obično unutar prvih 48 sati. Preeklampsija može biti u rasponu od blage do teške, a može napredovati sporije ili brže.

Što je teže stanje i ranije, čini se, veći su rizici za majku i bebu. Većina žena koje su dobile preeklampsiju razviju blagu verziju blizu poroda, i one i djeca će uz pravilnu njegu biti dobro.

Ali, kad je teška preeklampsija u pitanju, to može utjecati na mnoge organe i izazvati ozbiljne ili čak i po život opasne probleme. Zato ćete morati roditi ranije ako je stanje teško ili se pogoršava.

Preeklampsija uzrokuje da se krvne žile sužavaju, što rezultira visokim krvnim tlakom i smanjenjem protok krvi koji može utjecati na organe u cijelom tijelu, uključujući jetru, bubrege i mozak.

Kada se manje krvi provodi u maternicu, to može značiti probleme za dijete, kao što je slab rast, premalo plodove vode, te abrupcija posteljice (kada se posteljica odvaja od stjenke maternice prije poroda).

Promjene u krvnim žilama uzrokovane preeklampsijom mogu uzrokovati "curenje" tekućine u tkiva. To rezultira oteklinama koje su poznate kao edemi.

Kada malene krvne žile u bubrezima uzrokuju curenje, proteini iz krvotoka se izlijevaju u urin. Normalno je imati malu količinu proteina u urinu, ali više može signalizirati probleme.

Komentari

Najnovije

Najčitanije