Prepoznajte melanom na vrijeme

Prepoznajte melanom na vrijeme

Prepoznajte melanom na vrijeme
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2009.
  • Broj pregleda: 2.975
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ranim dijagnosticiranjem protiv zloćudnog tumora

Melanom je zloćudni tumor kože koji se može razviti iz madeža ili na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena. U ranom stadiju se melanom može uspješno liječiti i tad je prognoza dobra. Međutim, uznapredovali melanom može metastazirati u druge dijelove tijela te predstavlja ozbiljnu, ponekad smrtonosnu bolest.

Madeži se smatraju dobroćudnom i normalnom pojavom, ali svaku promjenu u ili oko madeža treba ozbiljno shvatiti jer ona može biti prvi znak pojave melanoma. Normalni madeži su male, obično smeđkasto obojene mrlje na koži koje se mogu vidjeti u većine ljudi. Samo manji broj madeža je prisutan na koži od rođenja, dok većina madeža nastane tijekom života.

Kako biste lakše pratili promjene u madežu, slijedite ABCDE pravila koja su vrlo korisna za otkrivanje "sumnjivih" madeža na tijelu. Ona se odnose na promatranje određenih karakteristika madeža i sličnih obojenih promjena na koži. U dijagnostici melanoma ABCDE pravila služe liječnicima u svakodnevnom radu, ali svatko ih može primijeniti pri samopregledu kože.

Asymmetry - asimetrija

Normalan madež je pravilnog oblika, uglavnom okrugao i simetričan. Sumnjivi (displastičan) madež je nepravilnog oblika, tj. asimetričan.

Border - rubovi

Normalan madež ima pravilne rubove, a sumnjivi (displastičan) ima nepravilne i nejasne rubove.

Color - boja

Normalan madež je jednobojan. Sumnjivi (displastičan) madež ima više boja i nijansi (smeđa, crna, siva, plava...)

Diameter - promjer

Normalan madež najčešće je u promjeru manji od 6 mm.

Evolution, elevation - promjena, uzdignuće

U sumnjivom (displastičnom) madežu nastaju promjene oblika, boje i veličine dok se normalan madež ne mijenja značajno tijekom života.

Čim primijetite promjene na nekom madežu, ne oklijevajte, obratite se dermatologu. Dijagnoza melanoma je pouzdana tek nakon što se sumnjiva promjena na koži u cijelosti operativno odstrani i pregleda patohistološki. Daljnji postupak ovisi o uznapredovalosti melanoma, a prognoza je bolja što je dijagnoza ranije postavljena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije