Pravo doba za nož

Pravo doba za nož

Pravo doba za nož
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Operativni estetski zahvati mogu učiniti da višak sala nestane, da manje postane veće i obratno, te da se naborano i nepravilno izravna, ali sve to ipak neće zaustaviti biološki sat, nego ga eventualno usporiti. A nakon nekog vremena, pogotovo ako se na zahvat otišlo prerano, nategnuta će koža uzvratiti ubrzanijim starenjem. Postoje granice koje se ne smiju prijeći kad je u pitanju odlaženje na estetske zahvate, piše Vjesnik.

Da bi se izbjegle neželjene posljedice dvojica su vodećih britanskih estetskih kirurga dr. Dinesh Maini i dr. Rajiv Grover dala upute o uzrocima nastajanja najčešćih neželjenih popratnih pojava starenja i o najboljem dobu za odlazak na korekciju.

Vrećice oko očiju

Često su određene nasljednim faktorima, ali njihovo nastajanje pospješuje i pušenje ili masno tkivo koje povlači prema dolje tanku kožu oko očiju. Postaju izraženije nakon 45. Ako je riječ o nasljednim faktorima tada se na operaciju može već nakon tridesete, ali ako je riječ o vrećicama izazvanim drugim uzrocima, valja pričekati do 45. i tada se njihovo uklanjanje kombinira s peglanjem bora oko očiju.

Vrećice će se opet pojaviti za oko sedam godina, ali manje nego prije. Loše je, upozoravaju liječnici, prije spomenute dobi ići na operaciju, jer tada koža oko očiju postane manje elastičnom pa nastaje više bora oko očiju nego što je uobičajeno, piše Vjesnik.

Tada su nužni dodatni zahvati koji će vratiti koži elastičnost.

Bore oko očiju

Kirurški postupak uključuje uklanjanje viška naborane kože. Na taj je zahvat najbolje ići nakon 45. godine. Taj će postupak vratiti vrijeme za oko sedam godina, ali ga neće zaustaviti, pa će vjerojatno trebati ponoviti postupak za desetak godina. Obrazi Fileri će obnoviti kožu lica i smanjiti njenu naboranost.

To se može napraviti i ubrizgavanjem masnog tkiva uzetog s nekog drugog mjesta na tijelu. S takvim je tretmanima najbolje početi oko 37. godine.

Tada se koža lica počinje opuštati jer se više ne proizvodi kolagena kao prije. Fileri traju 12 do 18 mjeseci i tada treba ponoviti postupak, a transpantirana masnoća sedam do deset godina, piše Vjesnik.

Uklanjanje nabora po vratu

Operativno se nabori po vratu i podbradak rješavaju uklanjanjem viška opuštene kože. Rezovi se izvode uz liniju kose i iza uha. Minimalna dob kada se može početi razmišljati o tom zahvatu je 48. godina, kad se uklanjanjem viška kože uoči promjena.

Tim se postupkom pomladi za sedam godina, ali gravitacija nastavlja djelovati pa će za sedam godina vjerojatno trebati ponoviti postupak.

Povećavanje grudi

Moderni umeci od silikona ne mogu procuriti. Umeću se kroz malene rezove podno grudi ispod tkiva dojke.

Najčešće su u dvadesetima do srednjih tridesetih kada žene žele obnoviti oblik grudi nakon dojenja. Liječnici upozoravaju da se nikako ne ide na taj zahvat prije 18. i doba do kada dojke još rastu. Današnji umeci traju 12 do 15 godina nakon čega postaju tvrdi pa ih treba zamijeniti, piše Vjesnik.

Smanjivanje grudi

Na taj se zahvat najčešće odlučuju žene koje žele smanjiti bolove u leđima koje izaziva stalni pritisak teških grudi. Najčešće na nju idu žene između 18. i 25. godine ili nakon 40. kada usporeniji metabolizam i hormonalne promjene dodatno povećaju grudi.

No manjem broju žena grudi mogu opet narasti pa se zahvat može ponoviti za sedam godina. Opušten trbuh Ova je operacija nastala iz želje da se ženama poslije poroda vrati prvobitna linija. Dva se stupa abdominalnih mišića tijekom trudnoće razvuku i ostanu trajno razvučena, što se rješava operativnim zahvatom koji usput uklanja i višak kože. Na takav se postupak može nakon 35. ili nakon zadnjeg poroda.

Nekim se ženama, posebno slavnima, žuri vratiti liniju što može imati neželjene posljedice. Nakon poroda treba pričekati barem šest mjeseci i obično tu operaciju ne treba ponavljati, piše Vjesnik.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije