Pregled madeža

Pregled madeža

Pregled madeža
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Madeži su lokalizirane nakupine posebne vrste pigmentnih stanica - nevocita. Gotovo da nema čovjeka koji nema makar 1 madež, dok ih pojedinci imaju na stotine. U rijeđim slučajevima madeži mogu poprimiti gigantske dimenzije te prekrivati veće površine tijela. Madeži nastaju kao posljedica utjecaja nasljeđa i prvenstveno izlaganja suncu.

Osobe svijetlije puti koje su puno vremena provele na suncu imaju povećan broj madeža na mjestima izlaganja suncu.U pojedinim obiteljima gotovo svi članovi ili većina članova ima stotine madeža. Madeži mogu poprimati razne oblike, veličine i boju. Prema lokalizaciji nevocitnih stanica mogu se podjeliti u 3 skupine:

 • junkcijski, pigmentne stanice su smještene u površnom sloju kože epidermisu
 • dermalni, pigmentne stanice se nalaze u srednjem sloju kože dermisu
 • kombinirani kada se pigmentne stanice nalaze u dermisu te u potkožju

Zašto je madeže potrebno kontrolirati?

Madeži se tijekom života mijenjanju usljed utjecaja: hormona, okoliša, nasljeđa i nepoznatih faktora. Većina madeža se tijekom života smanjuje te nestaje osim pojedinih oblika madeža tvz. displastičnih madeža koji su nepravilnog oblika, veliki i nastaju tokom cijelog života.

Usljed mijenjanja karakteristika madeža moguće su i zloćudne promjene madeža. Potrebno je na vrijeme prepoznati te promjene kako bi se spasio život. Treba redovito provoditi samokontrolu madeža cijelog tijela svako 6-12 mjeseci, posebno madeža na teže pristupačnim dijelovima tijela kao npr. vlasište. Po potrebi se možemo pomoći ogledalom u tim slučajevima. Postoji jednostavno ABCD pravilo kojim promatramo promjene madeža. Namjenjeno je ne samo dermatolozima nego i laicima koji bi trebali poznavati osnove ABCD pravila koje spašava život, slično kao i prvu pomoć.

 • A (asymmetry) asimetrija, jedna polovica madeža ne odgovara drugoj polovici
 • B (border) rub je nepravilan, neoštro ograničen, širi se u okolicu s tračcima
 • C (colour) boja naročito crna ili siva te primjese boja poput bijelosive
 • D (diametar) promjer madeža je veći od 0,5 cm
 • ostali pomoćni kriteriji : madež iznad razine kože, krvarenje, bolnost promjene

Ukoliko uočite jednu ili više od navedenih promjena odmah se javite dermatologu jer bi to mogao biti prelaz madeža u melanom!

Najopasniji rak kože melanom nastaje iz pigmentnih stanica madeža koje nekontrolirano bujaju i šire se. Kod prvih početnih promjena madeža moramo reagirati odmah jer time spašavamo život. Nažalost svake godine se povećava broj oboljelih od raka kože tako i od melanoma.

Za predvidjeti je dalji porast tumora koža s obzirom na promjene ozonskog sloja te zbog sve duljeg i češćeg izlaganja suncu te solariju.

Zašto je melanom najopasniji rak kože?

Prvenstveno jer se vrlo brzo širi krvnim i lifmnim putem. Često na vrijeme ne bude prepoznat te u vrijeme otkrivanja bude u uznapredovalom stadiju. Melanom se ne širi na samo na kožu nego zahvaća bilo koji unutarnji organ. Postoji velik broj varijacija izgleda melanoma te ga je nekad teško prepoznati pogotovo jer nema tipični izgled te nas podsjeća na neku od brojnih bezopasnih promjena zbog čega na vrijeme ne reagiramo.

Što je epilumiscentni mikroskop - ELM?

ELM je uređaj koji pomoću kamere povećava promjenu do 40 puta pri čemu se može odrediti da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj pigmentnoj promjeni.

Kamera za snimanje promjene

Uređaj je spojen s kompjutorom pri čemu se slika promjene prikazuje na monitoru. Prednost uređaja je što ima posebni program predviđen za analizu pigmentnih promjena i njihovo praćenje. Nakon svakog pregleda slika promjene se pohranjuje te se pri novom pregledu uspoređuje paralelno s novom slikom promjene. Promjena se detaljno analizira do najsitnijih detalja: od veličine, površine, njenih rubova, boja, krvnih žilica. Svaka promjena se pohrani u zasebnu bazu podataka pri čemu nije bitno da li pacijent ima 1 madež ili na stotine.

Najveća prednost ELM uređaja je mogućnost paralelne usporedbe slika madeža od zadnjeg i prijašnjih pregleda te novog pregleda pri čemu se slike svih pregleda stave jedna pored druge te uspoređuju. Upravo ovo omogućava da se uočavaju najranije promjene madeže što je najvažnije kod pregleda madeža.

Kako izgleda pregled s ELM?

Radi se o bezbolnoj neinvazivnoj metodi koja se sastoji od stavljanja kamere na samu promjenu pri čemu se određuje veličina povećanja od 20 do 40 puta. Prvo se odrede madeži koje je potrebno detaljno analizirati jer nije potrebno sve madeže pregledati. Nakon određivanja povećanja prikazuje se slika madeža koja se pohranjuje. Potom slijedi unošenja niza podataka o pacijentu i madežu te analiza madež. Postoji velik izbor tehničkih mogućnosti prikazivanja detalja madeža da se što jasnije i bolje prikažu najsitniji detalji.

Kome se preporuča pregled s ELM?

Prvenstveno se preporuča pregled svim osobama pogotovo osobama s rizičnim faktorima kao veći broj madeža, kod displastičnih nevusa, osoba koje su u mladosti više puta izgorile na suncu, obiteljskih slučajeva melanoma i ostalih tumora kože. Posebno se preporuča pojedincima s svijetlom puti te plavim očima i kosom. Također se preporuča pregled svim članovima obitelji i bližim srodnicima kod pojedinaca s navedenim rizičnim faktorima.

Koliko je često potrebno raditi preglede s ELM?

Madeže je potrebno kontrolirati svako 6-12 mjeseci no ponekad u slučaju sumnje može se po potrebi pregledati suspektni madež i prije navedenog perioda.

Ostale mogućnosti primjene ELM

ELM se ne primjenjuje samo kod madeža nego i kod ostalih pigmentnih promjena. Kod ispadanja kose muškog tipa ćelavosti se oko otvora korijena dlake pojavljuje krug smeđkaste boje te se može terapija primjeniti prije početka ispadanja kose što pridonosi uspjehu terapije. Slične promjene se mogu utvrditi kod lokaliziranog tipa ispadanja kose kako bi se pratio tijek bolesti i uspjeh terapije. Kod psorijaze se vidi povećan broj kapilara te se bolest utvrdi prije njenog izbivanja te kontrolira uspjeh terapije odnosno kada se može prekinuti fototerapija. Pri ocjenjivanju stupnja oštećenja kože izazvanog suncem prije provođenja korektivnih mjera i metoda.

Koje su prednosti pregleda s ELM?

 • 1. Pomoću ELM se s sigurnošću s više od 95% prepozna melanom najopasniji rak kože. Moguće je odrediti i debljinu tumora što pomaže u određivanju terapije. Radi se o vrlo preciznoj i pouzdanoj metodi koja pored histološke analize spada u najpouzdanije metode za određivanja vrste madeža.
 • 2. Razlikovanje dobroćudnih promjena od zloćudnih te nije potreban operativni zahvat ili uzimanje kože za analizu što je posebno važno kod osoba koje cijele s ružnim ožiljcima i imaju veći broj madeža.
 • 3. Kod osoba s većim brojem madeža svi suspektni madeži se evidentiraju te nije potrebno pamtiti kako je svaki madež pojedinačno izgledao prije neovisno o broju madeža.
 • 4. Opažaju su najranije promjene madeža bez obzira kako bile sitne promjene. Pacijentu se pruža osjećaj sigurnosti jer svi suspektni madeži su obrađeni te se u slučaju promjena na vrijeme reagira što je osnovna pretpostavka povoljnog ishoda liječenja.
 • 5. Svi madeži se fotodokumentiraju te se čini mapa svih madeža koja se u svakom trenu može analizirati od prvog do zadnjeg pregleda.
 • 6. Metoda se koriste za niz ostalih indikacija pored pregleda madeža.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije