Ovih 5 savjeta će vam pomoći da se lakše borite protiv stresa

Ovih 5 savjeta će vam pomoći da se lakše borite protiv stresa

Ovih 5 savjeta će vam pomoći da se lakše borite protiv stresa
  • Objavljeno: Petak, 05.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Osjećate li da ste u posljednje vrijeme pod jačim stresom nego inače? Ne brinite, niste jedini. Sve što se događalo posljednjih godinu dana, od pandemije do potresa, znatno otežava normalno funkcioniranje.

Kada tome dodamo standardne situacije koje nam stvaraju stres, a to su najčešće žongliranje između poslovnih, obiteljskih i ostalih obaveza, dobivamo recept za pregrijavanje.

Iako vam se stres čini kao normalan dio života, njime je važno upravljati jer u protivnom vaše fizičko i mentalno zdravlje mogu patiti. Uz to, stres ima iznimno nepovoljan utjecaj na imunitet, a znamo koliko je jak imunitet važan, pogotovo u doba u kojem živimo.

Znamo da je lakše reći nego učiniti, pogotovo kada je riječ o borbi sa stresom. No, postoje brojni načini kako možete ublažiti stres, ali i proizvodi koji vam u tome mogu pomoći.

1. Vježbajte

Tjelovježba je jedan od najboljih načina kako možete umiriti tijelo i duh, a uz to će popraviti vaše raspoloženje. Ipak, važno je vježbati redovito, uz dane koje ćete si ostaviti za odmor i regeneraciju organizma. Prije nego krenete vježbati postavite si realne ciljeve kako ne biste odustali. I zapamtite, bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti je bolja od nikakve.

2. Radite vježbe disanja

Možda vam se važnost pravilnog disanja čini kao isprazna fraza, iznenadit ćete se koliko vam ono može pomoći da se lakše nosite sa stresom. Tehniku disanja je vrlo lako usvojiti. Sjedite ili lezite, zatvorite oči. Zamislite da se nalazite na nekom umirujućem mjestu, kao što je plaža, livada ili bilo koje drugo mjesto na kojem se osjećate smireno. Polako duboko udahnite i zatim izdahnite. Ponavljajte postupak tijekom 5 do 10 minuta.

3. Pravilno se hranite

Zdrava i pravilna prehrana će vam pomoći da se osjećate bolje kako fizički, tako i psihički. Prehrana bi se trebala sastojati od puno voća i povrća, cjelovitih žitarica i bjelančevina. Pritom je važno da ne preskačete obroke. Uz pravilnu prehranu, za lakše suočavanje sa stresnim situacijama i manjkom energije mogu vam pomoći i dodaci prehrani kao što su Solgar Balance rhodiola kompleks i Kelirani magnezij.

Rodiola pomaže prilagodbi na stres i pojačane fizičke napore, a pantotenska kiselina doprinosi normalnim mentalnim sposobnostima, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom metabolizmu stvaranja energije. Osim toga, sadrži vitamine C, B6 i niacin koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Magnezij je jedan od ključnih minerala za organizam, a potreba za njim povećava se u situacijama pojačanog stresa. Magnezij doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubi te normalnoj funkciji mišića. Uz to, pomaže i normalnom metabolizmu stvaranja energije, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj psihološkoj funkciji te normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

4. Odvojite vrijeme samo za sebe

Rijetko tko ima slobodno vrijeme samo za sebe. Vrijeme nakon posla obično je rezervirano za obavljanje raznih obaveza, a vikendi prolete prebrzo. Unatoč svim obavezama, pokušajte se organizirati tako da svaki dan barem pola sata ostavite za sebe. To vrijeme iskoristite za neki hobi ili aktivnost koja vas raduje, primjerice možete čitati knjigu ili pogledati epizodu omiljene serije.

5. Nemojte biti strogi prema sebi

Koliko god da volite držati konce u svojim rukama, pokušajte prihvatiti činjenicu da ne možete uvijek sve raditi savršeno, koliko god se trudili. Također, trebate znati da ne možete apsolutno sve držati pod kontrolom. Učinite si uslugu i prestanite biti strogi prema sebi kada nešto ne ide onako kako ste zamislili i vidjet ćete da će vam biti lakše.

Borba protiv stresa nije kratkotrajna i lagana, no ako ćete biti ustrajni vrlo brzo ćete primijetiti pomak.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije